VVD wil partij blijven voor alle liberalen

De VVD moet ook in de toekomst alle liberalen, zowel ,,linksbinnen'' als ,,rechtsbinnen'' blijven vertegenwoordigen en aantrekken. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen gisteren gezegd in het televisieprogramma Netwerk.

Van Aartsen deed zijn uitspraken naar aanleiding van het vertrek, vorige week, van Geert Wilders uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Inmiddels heeft Van Aartsen aan het Kamerlid Van Baalen (VVD) gevraagd een notitie te schrijven over een mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Wilders, als buitenlandwoordvoerder sterk gekant tegen zo'n toetreding, had meningsverschillen over deze zaak aangevoerd als reden voor zijn vertrek uit de VVD. Naar verwachting zal de VVD-fractie nu instemmen met een mogelijk begin van onderhandelingen tussen de EU en Turkije, zij het onder strikte garanties dat het niet tot een massale immigratie van Turken naar West-Europa komt.

Het vertrek van Wilders is uitvoerig aan de orde geweest tijdens het VVD-fractieweekeinde, vrijdag en zaterdag in Wassenaar. Volgens ingewijden is daar de andere Kamerleden op het hart gedrukt om, na het vertrek van de spraakmakende Wilders, meer aan de weg te timmeren.

In het programma Netwerk beschuldigde Van Aartsen Wilders ervan, met zijn eerder dit jaar gepubliceerde `tien-puntenplan' een `fatwa' te hebben willen uitspreken om de VVD naar rechts te dwingen. Uit het nieuwe `Liberaal manifest', een beginselprogramma waaraan een commissie van partijnotabelen thans werkt, zal echter blijken dat dit niet lukt, aldus Van Aartsen. Hij herhaalde zijn opvatting dat er in de VVD ook ruimte is voor `sociaal-liberalen' en dat wat hem betreft D66 met de VVD zou kunnen fuseren.

In Netwerk liet Van Aartsen ook weten dat het beter zou zijn wanneer de fractievoorzitter in de Tweede Kamer ook lijsttrekker zou zijn geweest bij de Kamerverkiezingen, zoals voormalig VVD-lijsttrekker Frits Bolkestein in de periode 1994-1998. Bolkestein kon eenduidig als politiek aanvoerder van de VVD optreden, terwijl die rol nu verdeeld is tussen Gerrit Zalm in het kabinet en Van Aartsen zelf in de Kamer.

Onduidelijk is nog wie in de VVD-fractie Wilders zal opvolgen als algemeen woordvoerder buitenland. Er is de afgelopen tijd geen coördinator buitenland geweest in de VVD-fractie, en de woordvoerders op de diverse deelterreinen gingen min of meer hun eigen gang. Nu komt zo'n coördinerend woordvoerder er vermoedelijk wel. Mogelijk ambieert Van Aartsen zelf deze rol.