Vijf afvallers in selectie Oranje tegen Tsjechië

Bondscoach Marco van Basten heeft zaterdag vier potentiële vleugelspitsen naar huis gestuurd en daarmee zijn selectie voor het WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië (woensdag) teruggebracht tot achttien spelers.

Naast verdediger Kromkamp behoorden Denneboom, John, Zenden en Van den Bergh tot de afvallers. Zij kunnen allen als flankspelers functioneren. Van Basten acht hen nog niet goed genoeg voor het niveau van het Nederlands elftal. In Zenden ziet de jonge bondscoach overigens voornamelijk een linkshalf en aangezien ook Davids, Van der Vaart en Van Bronckhorst op die positie kunnen spelen, kon de 53-voudige international Zenden zaterdag ook naar huis vertrekken.

Van Basten doet bij zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd noodgedwongen een concessie aan zijn belangrijkste principe: het spelen met authentieke buitenspelers. Hoewel hij steeds heeft beweerd dat er voor deze strijdwijze genoeg potentieel in het Nederlandse voetbal is, komt hij nu tot dezelfde conclusie als zijn voorganger Dick Advocaat de afgelopen jaren. ,,Maar als het niet anders kan, moet je hierin ook niet te star zijn'', meent Van Basten. ,,Je kiest hoe dan ook voor de beste elf spelers.''

In de Arena oefende het Nederlands elftal gisteravond in onderlinge partijtjes wel met (gemankeerde) vleugelaanvallers. Feyenoorder Kuyt fungeerde als rechtsbuiten en op de linkerflank wisselden Ajacied Van der Vaart en Feyenoorder Castelen elkaar af. Van Basten overweegt Castelen als linksbuiten op te stellen tegen de Ajacied Grygera van Tsjechië. ,,Daar heeft Romeo bij ADO ook wel eens gespeeld.'' Tevens liet hij gisteravond doorschemeren met drie verdedigers te gaan spelen. Ajacied Sneijder, Van der Vaart, Davids en PSV'er Van Bommel kunnen dan het middenveld vormen.

Kort voor zijn eerste proeve van bekwaamheid als hoofdtrainer maakt zich bij de bondscoach een vorm van realisme meester. ,,Als je op dit niveau geen rekening houdt met de tegenstander is dat niet reëel'', beseft Van Basten. Dezer dagen gaat hij nog wat puzzelen over de strijdwijze en de personele invulling. ,,Ik heb wel een idee hoe ik wil spelen, maar daar moeten we het intern nog over hebben.''

Het Nederlands elftal mist een aantal basisspelers, zoals de geschorste Van Nistelrooy van Manchester United en de geblesseerde Robben van Chelsea. Tsjechië is verzwakt. Nadat al bekend was dat Nedved van Juventus niet beschikbaar is, volgden de afmeldingen van de geblesseerde Smicer van Liverpool en Ajacied Galásek. Oudgediende Poborsky van Sparta Praag is dit weekeinde ook afgevallen. De aanvallende middenvelder raakte vorige week aan zijn rug geblesseerd bij het optillen van zijn dochter.

Van Basten: pagina 17