Verdeelde reacties op meer kinderen in een cel

Meer kinderen in één cel plaatsen in jeugdgevangenissen, het aantal groepsleiders verkleinen en de groepen vergroten is onverantwoord, vinden PvdA en D66. Kamerlid Ella Kalsbeek (PvdA): ,,Het gaat om kinderen die zeer in de knel zitten en vaak psychiatrische stoornissen hebben. Ze zouden eerder méér begeleiding moeten hebben dan minder.''

Komend jaar gaan drie jeugdgevangenissen als experiment meer kinderen in een cel plaatsen. De justitiële jeugdinrichtingen moeten ongeveer zestien procent bezuinigen op een budget van 270 miljoen euro. Het gaat om bezuinigingen die nog stammen uit de periode van vorige kabinetten. Daarnaast moeten de instellingen de komende jaren honderden kinderen extra kunnen plaatsen. Nu is er plaats voor 2.400.

CDA en VVD vinden daarentegen dat de experimenten een kans moeten krijgen. ,,Voor kinderen die hun taakstraf niet hebben volbracht of in voorlopige hechtenis zitten lijkt het mij niet zo'n ramp om samen op een cel te zitten'', zegt CDA-Kamerlid Çörüz. ,,Het zijn vaak jongeren die problemen hebben met sociaal gedrag, misschien werkt het juist wel gunstig uit. We moeten niet bij voorbaat gaan roepen dat het niet kan. Je moet wel zorgvuldig kijken bij welke jongeren het past.'' Zijn collega Örgü van de VVD is het daarmee eens. ,,We kunnen van de experimenten leren.'' Ze vindt wel dat de inspectie de experimenten goed moet volgen.

Ook het vergroten van groepen met minder groepsleiders hoeft volgens Çörüz geen probleem te zijn voor jongeren die relatief kort verblijven in de justitiële jeugdinrichtingen. ,,Voor hen zie ik geen enkele aanleiding het zorgaanbod op te plussen.''

Lambrechts stelt dat vooral de kinderen zonder strafblad niet met minder zorg toekunnen. Zij zitten vaak lange tijd in een jeugdgevangenis bij gebrek aan plaatsen elders.

Kalsbeek vindt het verkeerd om op jongeren die delicten hebben gepleegd, agressief en geweldadig zijn, te bezuinigen. ,,Zelfs als je denkt `ik heb schijt aan die rotzakken', moet je toch investeren. Als je het niet doet, krijg je het later driedubbel terug omdat het veelplegers worden, of psychiatrische patiënten.''