Twee boeken Paul Biegel bij beste zes

De schrijver Paul Biegel dingt met twee boeken mee naar de Griffel der Griffels, de bekroning voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek van de laatste vijftig jaar. Annie M.G. Schmidt ontbreekt in de lijst.

Dit blijkt uit de shortlist met zes boeken die de stichting CPNB vanmiddag publiceert. De kansrijke boeken van Biegel zijn Het sleutelkruid (1964) en De kleine kapitein. De overige kanshebbers zijn Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman (1974), De brief voor de koning van Tonke Dragt (1963), Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer (1978) en Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom (1984).

De keuze is niet verrassend. Het boek dat straks bekroond wordt moet volgens de criteria een klassiek boek zijn, dat bovendien nog steeds in veel boekenkasten is te vinden. Wellicht met uitzondering van Kleine Sofie en Lange Wapper zijn de kanshebbers klassieke boeken die nog veel worden gelezen. Biegel, die dit jaar ook het kinderboekenweekgeschenk Swing schrijft, en Kuijer hebben bovendien elk drie keer een Gouden Griffel gewonnen.

De Griffel der Griffels is de speciale jubileumprijs van de vijftigste Kinderboekenweek, die begin oktober plaatsheeft. Sinds 1954 zijn in totaal 61 boeken (in sommige jaren meer dan een boek) bekroond met een Gouden Griffel of uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar, de voorloper van de Gouden Griffel. Deze boeken vormen een longlist, waaruit uiteindelijk het beste kinder- of jeugdboek wordt gekozen.

Voormalige leden van Griffel-jury's hebben een lijstje ingeleverd met de in hun ogen drie beste Griffel-boeken. De zes boeken die de meeste punten hebben vergaard – een eerste plek in de top-drie leverde meer punten op dan de tweede, de tweede meer dan de derde – staan nu op de shortlist. De CPNB weet door de peiling ook al wie de winnaar is van de Griffel der Griffels, maar maakt dit pas bekend op 5 oktober.

Of deze winnaar dan ook echt het allerbeste kinderboek is, staat niet onomstotelijk vast. Veel populaire en klassieke kinderboeken hebben nooit een Gouden Griffel gewonnen, zoals Minoes en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Schmidt dong overigens wel mee met Otje (1981), dat de shortlist niet haalde.

    • Karel Berkhout