Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de mislukte poging om achterstandswijken te verbeteren door duurdere koopwoningen te bouwen. In het Ganzepoort-complex in de Amsterdamse Bijlmer staat na twee jaar bijna een kwart van de nieuwbouwwoningen weer te koop, omdat de criminaliteit niet beteugeld is. Deskundigen hebben veel kritiek op de experimenten met koopwoningen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage uit Beslan naar aanleiding van het gijzelingsdrama met o.a. een gesprek met een onderwijzeres die het heeft overleefd. Verder een reportage vanuit Tsjetsjenië waarin wordt gesproken met familie van twee vrouwen die zich bij de gijzeling in het theater in Moskou hebben opgeblazen. Ned.3, 22.30-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Get a new life. Voorlichtingsserie voor mensen die een nieuw leven willen beginnen buiten het Verenigd Koningrijk. BBC2, 19.00-20.00u.

De ontdekking: Het geheim van de tijd. Wat is tijd? Hoe meten we tijd? Is de tijd op aarde hetzelfde als de tijd in het heelal? Zesde deel van tiendelige populair-wetenschappelijke serie. Herh. Ned.3, 19.30-20.00u.

Animal Hospital. The big story. Hoogtepunten uit tien jaar documentaires over het dierenziekenhuis. BBC1, 21.30-22.00u.

Die gekaufte Freiheit. Laatste van twee delen over het vrijkopen van politieke gevangenen uit de DDR door West-Duitsland van 1963 tot de val van de Muur in 1989. ARD 21.45-22.30u.

NCRV Dokument: Strafblad of schone lei. Eerste van drie delen over ontspoorde tieners in de jeugdinrichting Rentray. Zie tv-vandaag. Ned.1, 23.03-23.48u.

Allemaal theater. Vijfde van twaalf delen over het Nederlandse theater van 1945 tot heden heet Licht aan! Discussie. Onder meer over de Aktie Tomaat, een opstand met het doel een vernieuwing in het theater te bewerkstelligen. Met o.a. Lodewijk de Boer, Josine van Dalsum, Rudolf Lucieer, Annemarie Prins en Ellen Vogel. Ned.3, 23.07-0.00u.

FILM

While You Were Sleeping (John Turteltaub, 1995, VS). Romantische komedie annex feel-good-movie is promotiefilm voor een warm gezinsleven. Alleenstaande loketbeambte Sandra Bullock wordt abusievelijk aangezien voor de verloofde van een in coma geraakte zakenman en wordt liefderijk opgenomen door haar onbekende familieleden. Ook met Peter Gallagher, Jack Warden, Bill Pullman. Net5, 21.15-23.10u., onderbroken door reclame.

Un monde presque paisible (Michel Deville, 2002, Frankrijk). Bitterzoet drama schetst relatief lichtvoetig het wel en wee van joodse overlevenden in het Parijs van 1946. Het naaiatelier waar zij werkzaam zijn fungeert als een microkosmos. TV5, 22.25-24.00u.

Gunga Din (George Stevens, 1939, VS). Historische avonturenfilm van veelzijdige perfectionist Stevens is algemeen erkend als een van de vermakelijkste films ooit in dit genre gemaakt. Cary Grant, Victor McLaglen en Douglas Fairbanks jr. bestrijden als Britse soldaten een opstand in het 19de-eeuwse India. Met Sam Jaffe als loyale waterdrager. Morgen, BBC2, 14.00-16.00u., zwart-wit.

Hooper (Hal Needham, 1978, VS). Tweede wegwerpfilm van voormalige stuntcoördinator Needham heeft met zijn debuut Smokey and the Bandit het koppel Burt Reynolds-Sally Field gemeen. Spectaculair stuntwerk en Reynolds' schmierende konterfeitsel vormen voornaamste attracties van kinderlijk relaas over filmstuntmannen. Evenmin waardevol als blikje achter de schermen van Hollywood. Morgen, Net5, 15.25-17.20u., onderbroken door reclame.

RADIO

De Avonden. Na het Gesproken Uitzicht van Henk Hofland, schrijver en columnist in Amsterdam, in de rubriek audiopost een bericht vanuit Moskou van schrijver en journalist Pieter Waterdrinker. Vrij Nederland-criticus Carel Peeters praat over zijn essays over het fatsoen, de wij-cultuur en de globalisering die zijn gebundeld in het boek De denkersclub. De werkplek van beeldend kunstenaar Wendelien Schönfeld wordt bezocht. In de serie over het Philips Holland Indië Archief een aflevering over Koos Speenhoff die werd gemaakt ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. 747AM, 21.02-23.00u.

De wandelende tak: Disco en cultura. Bezoek aan de markten en de krottenwijken van Buenos Aires, waar Peruaanse en Boliviaanse immigranten een bloeiende illegale platenhandel hebben opgezet. Op die manier blijft de muziekcultuur uit de Andes bewaard. 747AM, 20.00-21.00u.