Schapers: talent hard aanpakken

Nederlandse jeugdtennissers spelen hun eigen US Open. Vertrekkend coach Schapers eist het uiterste van de talenten. ,,Als je naar de top wilt zul je oogkleppen op moeten zetten.''

In de schaduw van wereldtoppers als Andy Roddick en Serena Williams is een recordaantal van acht Nederlandse jeugdtennissers op de US Open aanwezig. Maar dat de deelname van een groot contingent spelers geen enkele garantie voor succes is, werd gisteren op de eerste dag van het toernooi al duidelijk. Igor Sijsling, Robin Haase en Bibiane Schoofs werden al direct uitgeschakeld. Alleen Coen van Keulen haalde vooralsnog de tweede ronde. Vandaag komen Remko de Rijke, Antal van der Duim, Nicole Thijssen en Michaëlla Krajicek in actie op de hardcourtbanen van Flushing Meadows.

Tijdens het vierde grandslamtoernooi van het jaar lijkt Nederland eindelijk een beetje de vruchten te plukken van een vijf jaar geleden door de tennisbond ingezet beleid. Destijds werd besloten in het nationale trainingscentrum in Almere gericht met groepen talenten naar een loopbaan als profspeler toe te werken. Juist op het moment dat een groot aantal spelers zich weet te kwalificeren voor de grootste toernooien nadert het gedwongen afscheid van Michiel Schapers als werknemer van de bond. De voormalige Davis-Cupcaptain is eind vorig jaar na kritiek op zijn manier van functioneren uit zijn functie als bondscoach ontheven. Na wekenlang overleg werd overeengekomen dat Schapers een groepje van zes talenten tot 1 oktober van dit jaar zou blijven begeleiden. Vier van die zes wisten zich voor de US Open te plaatsen.

Op de laatste trainingsdag voor het toernooi staat Schapers samen met Petr Krajicek op een baan waar naast Michaëlla Krajicek nog drie Nederlandse tieners ballen slaan. Na een half uur moet het halfzusje van Richard Krajicek de pijn verbijten. Ze grijpt naar haar pols, maar van stoppen willen Schapers en Petr Krajicek niets weten. De twee coaches delen in grote lijnen dezelfde tennisvisie. Schapers: ,,Vooral in het vrouwentennis wordt in Nederland niet hard genoeg gewerkt. Vaak worden zaken bij de bond met de mantel der liefde bedekt. Als je naar de top wilt zul je oogkleppen op moeten zetten. Ik heb misschien een on-Nederlandse aanpak. Maar ik sta voor wat ik doe. Ik houd niet van halve maatregelen.''

Schapers heeft onlangs besloten binnenkort voor zichzelf verder te gaan. Dat niet iedereen gelooft in de werkwijze van de coach bewijst de keuze van vijf van de zes jeugdspelers die niet langer met hem willen werken. Alleen Michaëlla Krajicek lijkt door te gaan met Schapers die zijn voormalige coach Martin Simek als adviseur aan zich zal binden. De andere talenten gaan verder met andere privé-coaches of zullen gaan reizen met Eddy Bank die als coach al in dienst is van de bond. De weinig ervaren Bank is tot verbazing van Schapers al in New York aanwezig. ,,Wat de bedoeling van zijn aanwezigheid hier is weet ik niet'', zegt Schapers. ,,Mij is niets verteld, terwijl ik hier toch de leiding over de groep heb. Volgens mij had Bank vorig jaar besloten dat hij niet meer zo vaak op reis wilde. Vreemd.''

Schapers neemt met gemengde gevoelens afscheid als werknemer van de tennisbond. Hij vindt het jammer dat hij na een aantal jaar afscheid moet nemen van een groep talenten, maar aan de andere kant is de coach ingenomen met het idee dat hij volledig zijn eigen weg kan gaan. Na zijn profloopbaan werkte Schapers al als coach van twee buitenlandse profs. ,,Het is prettig dat ik nu op mijn eigen manier kan werken. Maar het had volgens mij ook binnen de bond anders gekund. Spelers en coaches moeten de instelling hebben ten koste van alles te top te willen bereiken. Dat mis ik nog wel eens. Ik wil een bijdrage leveren om die mentaliteit te veranderen.''

Volgens Schapers is deelname van de acht talenten op de US Open geen verzekering van succes in de toekomst. ,,We hebben de toon gezet door met een grote delegatie te komen. Maar ze moeten nu zelf de volgende stap zetten. Dat het heel snel kan gaan bewijzen buitenlandse speelsters als Anna Chakvetadze, Nicole Vaidisova en Tatiana Golovin die vorig jaar jeugdspeelster waren en die nu al in het hoofdtoernooi staan. Je zult moeten kijken wat die meisjes hebben gedaan om dat te bereiken.''

Van Keulen was gisteren de enige Nederlander die op de US Open de tweede ronde bereikte. De aanvallend ingestelde speler had genoten van zijn debuut op het toernooi waar hij ooit als prof hoopt te schitteren. Ook hij keert binnenkort na een jarenlange samenwerking Schapers de rug toe. In New York hoopt hij onder hem nog één keer zo ver mogelijk te komen. Op de eerste dag zagen drie andere talenten hun hoop op een Nederlands succesje al teniet gedaan worden. Sijsling, Haase en Schoofs werkten niet meer met Schapers en hoefden dus ook geen afscheid meer te nemen van de voormalige bondscoach.

    • Koen Greven