Riccardo Chailly

Voor Willem Kes, tussen 1888 en 1895 de eerste chef-dirigent van het Concertgebouworkest, kwam de uitvinding van de grammofoonplaat te laat. Van zijn vijf opvolgers bestaan gelukkig vele opnamen, de laatste jaren mede door de Wereldomroep aangevuld met boxen met radio-opnamen van Willem Mengelberg (10 cd), Eduard van Beinum (11 cd) en Bernard Haitink (14 cd). Ook is er de `Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra', met uiteindelijk zo'n 90 cd's en dvd's.

Van Riccardo Chailly verscheen een box met 13 cd's van radio-opnamen en een dvd met Stravinsky's Vuurvogel. Er is veel 20ste eeuws en eigentijds repertoire: Berio, Schat (De Hemel), Schönberg, Berg en Webern, Zemlinsky, Wolfgang Rihm, Geert van Keulen, Varèse en Keuris naast Stravinsky, Bartók, Sjostakovitsj en meer klassiek werk.

Mahlers Achtste symfonie die al eerder op cd verscheen, had ik ingeruild voor de radio-opname van Bachs Matthäus Passion uit 1999, Chailly's enige uitvoering daarvan in Amsterdam en nergens anders verkrijgbaar. Daarmee was deze monumentale hommage aan Chailly nog veel bijzonderder geweest èn historischer.

Riccardo Chailly: Radio recordings. Q Disc MCCM 97033 (13 cd).

    • Kasper Jansen