Races gaan door na dodelijk ongeval

Voor het eerst sinds 1995 viel gisteren op het motorcircuit van Assen een dode te betreuren.

Bij motorraces in de zogenaamde Superstock-klasse is gisteren op het circuit van Assen de 20-jarige Italiaan Alessio Perilli ten val gekomen in de Ruskenhoek, waar hij eerst met zijn motor over het gras schoof en vervolgens weer op de baan belandde. De achter hem rijdende Nederlander Ghisbert van Ginhoven kon hem, rijdend met een snelheid van circa 200 kilometer per uur, niet ontwijken en reed over zijn collega heen. Beide coureurs werden met spoed naar het Wilhelmina-ziekenhuis van Assen vervoerd. Van Ginhoven mocht gisteravond met lichte verwondingen naar huis. Perilli overleed kort na het incident met `zwaar nekletsel'. De wedstrijden in Assen werden na het dodelijke ongeval voortgezet. De huldigingen waren sober, zonder bloemen en champagne. Het laatste dodelijke ongeval op het circuit van Assen gebeurde in 1995 tijdens een WK-race. De Japanner Yasutomo Nagai kwam toen om het leven. Volgens organisator Jaap Timmer wordt het circuit in Drenthe desondanks ,,door alle kenners geroemd om zijn veiligheid''.

Heeft u nog overwogen de races na het dodelijk ongeluk af te gelasten?

Timmer: ,,Nee. Een mensenleven is heel veel waard, maar dit ongeluk was niet het gevolg van slecht weer of een onveilig circuit. Bovendien werden de races in de Superbike wereldwijd rechtstreeks op de televisie uitgezonden. Ik begrijp dat dit bij buitenstaanders vragen oproept, maar je kunt niet na elk ongeluk de hele wedstrijd afgelasten. We hebben natuurlijk wel de huldigingen aangepast, zonder de pracht en praal die er normaal bij komen kijken. We hebben ook de vader van Perilli begeleid naar het ziekenhuis. Zo'n man kun je niet aan zijn lot overlaten.''

Waren de deelnemers van de latere races op de hoogte?

,,Ja, zulk nieuws sijpelt snel door. Iedereen was er ook kapot van. Ik kan er zelf ook nooit aan wennen. Het was een nieuw joch in het circuit, toch was de schok er niet minder om. Ik weet als geen ander dat motorracen een gevaarlijke sport is, maar na zo'n ongeluk denk ik altijd: `waar ben ik eigenlijk mee bezig'. Om vervolgens de volgende races weer in goede banen te leiden.''

Het laatste dodelijk ongeluk was in 1995. Staat `Assen' bekend als een gevaarlijk circuit?

,,Integendeel. Het wordt geroemd om zijn veiligheid. Vroeger gebeurden er veel meer serieuze ongelukken. Gelukkig zijn de stratencircuits met bomen langs de weg bijna verleden tijd.''