Rabo in tien jaar geheel op internet

Rabobank verwacht dat binnen tien jaar vrijwel alle diensten van de bank via internet zullen lopen. Nu is dat, voor spaargelden, al meer dan veertig procent, tegen 25 procent een jaar geleden.

Dit zei bestuursvoorzitter B. Heemskerk vanmiddag bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank. ,,De bulk, zo niet alles, aan standaard dienstverleningen zal via het internet verlopen.'' Met deze diensten bedoelt hij de simpele verzekeringsproducten, spaargelden en overige `platte bankzaken'.

Heemskerk maakte ook melding van plannen een overname te doen in Rusland. Rabo ziet expansie in Midden- en Oost-Europa als een centraal onderdeel van zijn groeistrategie. Vorige week maakte de bank bekend een belang van 35 procent te hebben genomen in BGZ-bank uit Polen.

Het prille herstel van de Nederlandse economie heeft er toe bijgedragen dat de Rabobank een winststijging heeft geboekt van 12 procent in de eerste helft van dit jaar.

De coöperatieve bank verhoogt ook opnieuw de winstverwachting voor heel 2004 tot rond 12 procent, onvoorziene omstandigheden als terrorisme en stijgende olieprijzen daargelaten. opnieuw verhoogd.

Dit bleek vanmiddag bij de presentatie van de halfjaarresultaten van Rabo. In juni stelde de topman nog dat de winststijging 10 procent of meer zou bedragen, een verhoging vergeleken met de 8 tot 10 procent die hij in maart voorzag. De meer optimistische prognose is het gevolg van het opkrabbelen van de Nederlandse economie.

De Rabobank wist de nettowinst in de eerste helft van 2004 te laten stijgen met 12 procent to 825 miljoen euro, mede dankzij een andere boekhoudmethode bij verzekeraar Interpolis. De baten van de bank namen toe met 13 procent. De lasten stegen iets minder snel, met 12 procent. Volgens Rabobank liepen de kosten vooral op door de hogere voorzieningen voor reorganisaties. De bank is bezig met een reorganisatie die 200 miljoen euro moet gaan opleveren en waarbij 1,200 banen worden geschrapt. De efficiencyratio, de verhouding tussen baten en lasten, verbeterde van 67,1 procent naar 66,3 procent.

De bank meldde verder dat het zijn marktaandeel op de hypothekenmarkt verder heeft verstevigd. De bank is leider op deze markt en zag het aandeel oplopen van 26,2 procent vergeleken met 25,7 procent eind 2003.

De kredietverlening aan de private sector nam met 4 procent toe, hetgeen vooral op het conto kwam van particulieren. Zij leenden 7 procent meer.