Puntenverlies grote voetballanden

Dat kleine voetballanden niet meer bestaan, werd dit weekeinde in een reeks interlands bewezen. In de eerste kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap in 2006 in Duitsland lieten België, Frankrijk en Griekenland punten liggen tegen minder sterk geachte tegenstanders. Europees kampioen Griekenland nam helemaal geen punten mee uit Tirana. In de Albanese hoofdstad verloren de Grieken met 2-1. Al binnen tien minuten keek het elftal van de Duitse bondscoach Rehhagel tegen een 2-0 achterstand aan. Murati en Aliaj maakten de Albanese goals.

Rehhagel zag het daarna nog een tijdje aan, voordat hij ingreep met een dubbele wissel. Die wijziging leverde direct resultaat op, toen Giannakopoulos in de 38ste minuut de 2-1 maakte. Daar bleef het bij, omdat de Grieken het ook in de tweede helft lieten afweten. Een Albanees van twintig jaar werd na de wedstrijd doodgestoken door een 22-jarige Griek. Twee andere Albanezen raakten bij hetzelfde incident zwaargewond.

Frankrijk kwam met een totaal vernieuwd elftal niet voorbij Israël. In Parijs bleven de Fransen steken op een kleurloze 0-0. Minstens zo pijnlijk was het gelijke spel dat de Belgen in eigen stadion moesten toestaan aan Litouwen. Ajacied Sonck maakte uit een vrije trap het enige doelpunt voor de Belgen, even later maakte Jankauskas voor de Baltische staat gelijk.

Engeland leek in Wenen een gemakkelijke avond te hebben tegen Oostenrijk en nam door goals van Lampard en Gerrard een 2-0 voorsprong. Een kwartier voor tijd trok Oostenrijk de stand gelijk. Kollmann en Ivanschitz tekenden voor de tegentreffers. Bij het tweede doelpunt van de Oostenrijkers ging de Engelse keeper James kinderlijk in de fout toen de bal onder zijn lichaam doorglipte. Het gelijke spel versterkt de positie van bondscoach Eriksson niet. Woensdag moeten de Engelse voetballers naar Polen en dat duel kan volgens de Britse media wel eens het lot van de Zweedse trainer bepalen.

Ook Turkije kwam niet verder dan een puntendeling. Teke scoorde net na de rust voor de Turken in de wedstrijd tegen Georgië. Even later moest de spits Hasan Sas met rood van het veld. Tegen tien man zorgde Asatiani vlak voor tijd voor de gelijkmaker.

Ruime overwinningen waren er alleen voor Zweden en Zwitserland. Zweden won op Malta met maar liefst 7-0. Ibrahimovic, die deze week Ajax voor 16 miljoen euro verruilde voor Juventus, maakte vier treffers, waarvan drie in de eerste veertien minuten. Ljungberg was verantwoordelijk voor twee treffers.

Bij Zwitserland vestigde Vonlanthen de aandacht op zich. De jonge Zwitserse spits van PSV heeft bij zijn club geen basisplaats, maar bij het nationale elftal, waarin ook clubgenoot Vogel meespeelde, is hij belangrijk. Vonlanthen maakte tegen Faeroër Eilanden drie treffers, waaronder de eerste twee goals. Rey maakte ook een trio doelpunten, waardoor de eindstand 6-0 werd in Basel.

Roemenië gaat aan de leiding in groep 1, waarin ook Nederland is ingedeeld. Na een eerdere 2-1 overwinning op Finland won Roemenië, met Ajax-reserve Lobont als eerste doelman, met 2-1 van Macedonië. De thuisploeg maakte pas in de slotfase de beslissende treffer. Mutu scoorde in de 88ste minuut de 2-1. Pancu zette zijn ploeg voor rust op voorsprong, waarna Vasovski een kwartier voor tijd gelijk maakte voor Macedonië.

Niet alleen in Europa werd dit weekeinde gestreden voor een plaats bij het WK in Duitsland, maar ook in Zuid-Amerika. Brazilië nam de leiding over van Argentinië in de kwalificatiepoule. De wereldkampioenen wonnen gisteren met 3-1 van Bolivia. Ronaldo scoorde in São Paulo al in de eerste minuut en Ronaldinho benutte even later een strafschop, waarna Adriano de stand nog voor rust op 3-0 bracht. Cristaldo maakte vlak na rust nog een doelpunt voor Bolivia, dat met zes punten uit acht duels hekkensluiter is.

Argentinië won met 3-1 van Peru en het eerste doelpunt kwam op naam van Rosales, de nieuwe rechtsbuiten van Ajax. Bondscoach Bielsa van het Argentijnse elftal bracht in Lima negen spelers in het veld die in Athene olympisch kampioen werden. De Peruviaan Soto maakte in de 61ste minuut gelijk; Coloccini kopte de Argentijnen vier minuten voor tijd naar een 2-1 voorsprong. In blessuretijd stelde Sorin de zege veilig.

Uruguay wist na drie opeenvolgende nederlagen eindelijk weer eens te winnen. Ecuador werd met 1-0 verslagen. Uruguay staat zevende in de tussenstand. De beste vier landen plaatsen zich direct voor het WK in 2006.