Poetin geeft falen van regering toe

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag tijdens en na zijn korte bezoek aan Beslan toegegeven dat de staat slecht is uitgerust voor de dreiging van het terrorisme en dat autoriteiten hebben ,,gefaald.

,,We hebben gefaald bij het voortijdig herkennen van de dreiging'' en bij het effectief reageren op die dreiging, zo zei Poetin in een tien minuten durende toespraak. ,,We hebben zwakheid aan de dag gelegd. En de zwakken worden altijd verslagen.'' De Russen hebben het recht in tijden van crisis meer van hun veiligheidstroepen te verwachten, zo ging hij verder. ,,We moeten een veel effectiever veiligheidssysteem scheppen. We moeten toegeven dat we geen begrip hebben getoond voor het gevaar van processen in ons eigen land en de wereld.''

Vooralsnog heeft niemand de consequenties getrokken uit Poetins analyse dat de overheid faalt. De minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Ossetië heeft zijn ontslag aangeboden, maar dat is geweigerd. De president van Noord-Ossetië bood zijn ontslag niet aan – hij volstond met een verzoek om vergeving. Alleen de chef van politie van de Kaukasische republiek is tot nog toe opgestapt.

In commentaren op Poetins aangekondigde hervormingen van het veiligheidssysteem is gisteren en vandaag wat schamper gereageerd, omdat Poetin net twee maanden geleden een decreet voor de hervorming van de geheime dienst FSB heeft getekend. Die schamperheid strekt zich dan ook uit tot de melding van Poetin dat de FSB ,,veel effectiever'' moet worden. ,,De FSB functioneert nog altijd volgens het Sovjet-model. De dienst is niet in staat op die manier het terrorisme te bestrijden'', aldus een deskundige van de Carnegie-stichting in Moskou.

Israël heeft gisteren overigens de Russische regering samenwerking op het gebied van de terrorismebestrijding aangeboden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bezoekt vandaag Israël; hij zal er met premier Sharon praten over de bestrijding van het terrorisme. Het bezoek was overigens afgesproken lang voordat de gijzelingsactie in Beslan begon.

Ook de tekortschietende informatie over het aantal doden en gewonden wekt veel verbazing. Zelfs het aantal terroristen is niet precies bekend. De cijfers variëren nog altijd tussen dertig en veertig, van wie nu eens wordt beweerd dat ze allemaal zijn `geliquideerd', en even later wordt gezegd dat er mogelijk een paar zijn ontsnapt, en dat er drie zijn opgepakt. Het persbureau Itar-Tass meldde dat inwoners van Beslan één van de schoolbezetters hebben doodgeslagen. Een andere werd door zijn eigen kameraden gedood toen hij in de chaos van vrijdagmiddag probeerde te ontkomen. De Russische televisie toonde zondagavond een gearresteerde Tsjetsjeen, die een van de opgepakte terroristen zou zijn. De man zei: ,,Ik heb niet geschoten. Ik zweer bij Allah dat ik niet heb geschoten. Ik zweer bij Allah dat ik wil leven.'' Op de vraag of hij geen medelijden had met de gegijzelde kinderen zei hij: ,,Jawel, ik had medelijden, ik heb zelf kinderen''.