`Muziek via internet belasten'

Muziek uitwisselen via internet, bijvoorbeeld via een uitwisseldienst als Kazaa, moet worden belast. Door een heffing in te voeren op het gebruik van muziekuitwisseldiensten op internet, kunnen consumenten legaal en ongehinderd muziek uitwisselen en krijgen artiesten en producenten toch betaald.

Dat schrijft internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm van het in technologie- en mediazaken gespecialiseerde kantoor SOLV Advocaten in het vandaag verschene boek Het Nieuwe Informatierecht, dat gaat over nieuwe regels voor het internet. ,,De heffing kan worden verrekend in de prijs van de computer, cd-brander, het breedbandabonnement of het abonnement op de uitwisseldienst'', schrijft Alberdingk Thijm. ,,Het moet een tijdelijke oplossing zijn, tot de muziekindustrie het gebruik van uitwisseldiensten tegen marktprijzen toelaat.''

Volgens Alberdingk Thijm, die onder meer met succes Kazaa verdedigde tegen een dreigend verbod van de uitwisseldienst, kleven er tal van principiële en praktische bezwaren aan het vervolgen van aanbieders van illegale muziekbestanden en kan de muziekindustrie beter werken aan een manier om de muziekuitwisseling te legaliseren.

Overigens zijn er al verschillende plekken op internet waar tegen betaling legaal muziek binnengehaald kan worden. Microsoft opende vorige week een eigen muziekwinkel op internet, die moet gaan concurreren met iTunes van Apple.

Apple verkocht in het eerste jaar 70 miljoen liedjes via iTunes en biedt muziek aan van de vijf grote platenlabels en zo'n 600 onafhankelijke maatschappijen. De muziek is onder meer af te spelen via iPod, het muziekafspeelprogramma van Apple. Een nadeel van iPod is volgens Alberdingk Thijm dat die zogeheten WMA-bestanden – de muziekstandaard van Microsoft – niet afspeelt.