Minister Bot wekt toorn van Moskou

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) is het afgelopen weekeinde onverwachts het middelpunt geworden van een heftige diplomatieke rel met Rusland over de bloedige ontknoping van het gijzelingsdrama in Noord-Ossetië.

Moskou beschuldigt Bot ervan twijfel te hebben hebben gezaaid of de Russische autoriteiten de gijzeling op de school in Beslan wel goed hebben afgewikkeld. Bots collega Lavrov sprak zaterdag tijdens een bezoek aan Kairo van een,,lasterlijke'' beschuldiging. De Nederlandse ambassadeur in Moskou werd in verband met de zaak op het matje geroepen.

Het was vrijdag op de eerste dag van het informele beraad van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Valkenburg betrekkelijk onschuldig begonnen. Terwijl het drama nog in volle gang was, vroegen journalisten Bot op een korte persconferentie of de Russische autoriteiten juist hadden gehandeld. ,,Het valt op zo grote afstand erg moeilijk te beoordelen of de Russen de juiste beslissing hebben genomen of niet'', antwoordde Bot.

Daarmee leek de kous af, maar de volgende dag bleken de Russen Bots opmerking, die ook in een schriftelijke verklaring van de EU stond, hoog op te nemen. Bot haastte zich zaterdag te verklaren dat er sprake was van een ,,misverstand''. Hij had helemaal niet willen suggereren dat hij ,,opheldering'' van de Russen wilde. Zo snel mogelijk zou hij telefonisch contact zoeken met Lavrov om de zaak uit te praten, liet hij weten.

Lavrov, nog steeds op reis in het Midden-Oosten, leek daar echter weinig voor te voelen. Bots woordvoerder meldde vanmorgen dat het nog altijd niet gelukt was Lavrov aan de lijn te krijgen, al was het verzoek daartoe duidelijk doorgegeven. ,,Wellicht moeten we een brief schrijven'', aldus de woordvoerder.