Leger in Irak arresteert verdachten

Nederlandse militairen hebben gisteren in Zuid-Irak acht Irakezen opgepakt. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de hinderlaag in de nacht van 14 op 15 augustus, waarbij een wachtmeester der marechaussee omkwam.

De arrestaties vonden afgelopen nacht plaats op twee verschillende locaties in het plaatsje Ar-Rumaythah. Op de ene plek werden drie, op de tweede locatie werden vijf personen opgepakt. De mannen waren volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie verrast en boden geen verzet. In de huizen van de arrestanten werden wapens en munitie gevonden, aldus de woordvoerder.

De actie werd uitgevoerd door militairen van de landmacht. Zij kregen steun van Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en een Britse Chinook-helikopter. Iraakse veiligheidstroepen namen geen deel aan de operatie. Wel is vooraf de gouverneur van Al-Muthanna op de hoogte gebracht, zo benadrukt de woordvoerder.

De acht arrestanten zijn van Ar-Rumaythah overgebracht naar Camp Smitty, het Nederlandse hoofdkwartier bij As-Samawah. Daar zijn de acht verhoord, aldus het ministerie. Kort daarna zijn de mannen overgedragen aan de Britten. Nederland heeft geen bevoegdheid om gevangenen voor langere tijd te detineren.

Volgens het ministerie heeft het er ,,alle schijn'' van dat de acht opgepakte mannen betrokken waren bij de gevechten van 15 augustus. De inlichtingen die tot de arrestaties hebben geleid kwamen uit de bevolking, zegt de woordvoeder. ,,Dit is goed voor het moreel van de troepen'', aldus de woordvoerder. ,,Bovendien is het goed om te merken dat een groot deel van de bevolking nog positief tegenover de Nederlanders staat.''