`Klimmer Mentsjov naar Raboploeg'

De Russische wielrenner Denis Mentsjov rijdt de komende twee jaar waarschijnlijk voor de Nederlandse profploeg Rabobank. Volgens teammanager Theo de Rooy zijn de onderhandelingen in een vergevorderd stadium. Met de komst van Mentsjov hoopt Rabobank het vertrek van de Amerikaanse kopman Levi Leipheimer op te vangen. Die gaat naar de Duitse ploeg Gerolsteiner.

De 26-jarige Mentsjov komt van de Spaanse ploeg Illes Balears, waar hij in 2000 in het shirt van de toenmalige sponsor Banesto zijn profloopbaan begon. Mentsjov was vorig jaar de beste renner in het jongerenklassement van de Tour de France. Deze zomer moest hij na de eerste bergetappe opgeven in de ronde. Hij won dit voorjaar de Ronde van Baskenland en een etappe in Parijs-Nice.

Max van Heeswijk veroverde gisteren min of meer per ongeluk de leiderstrui in de Ronde van Spanje. Zaterdag won de Nederlandse renner met zijn ploeg US Postal de ruim 27 kilometer lange ploegentijdrit in de buurt van Léon, een dag later nam hij dankzij bonificatieseconden de leiding van zijn Amerikaanse ploeggenoot Floyd Landis over.

Van Heeswijk moest gisteren in de tweede etappe onderweg meesprinten om te voorkomen dat de Duitser Erik Zabel via bonificatieseconden een bedreiging voor Landis zou worden. Ritwinnaar was gisteren de Italiaan Alessandro Petacchi. Het succes van Van Heeswijk in de Vuelta beperkte zich tot gisteren tot een ritzege. In 1997 won hij in de slotetappe naar Madrid.

Van Heeswijk is na twaalf jaar de eerste Nederlander sinds Jelle Nijdam die de leiderstrui draagt in de Ronde van Spanje. Nijdam won in 1992 de eerste etappe, een korte tijdrit, om een dag later in het tweede gedeelte van de tweede rit de leiderstrui in een ploegentijdrit weer te verliezen. De huidige ploegleider van BankGiroLoterij reed destijds voor Buckler. Sprinter Jeroen Blijlevens was de laatste Nederlander die in één van de drie grote rondes leider was. De inmiddels gestopte renner droeg twee dagen het roze tricot in de Ronde van Italië van 1999. Erik Breukink was in 1989 de laatste Nederlander die de gele trui (een dag) in de Tour droeg.

Zaterdag ging de leiderstrui naar Landis, omdat die van de US Postal-renners als eerste de finish was gepasseerd. T-Mobile, met de Kazachstaanse kopman Aleksandr Vinokoerov, werd op ruim een halve minuut tweede.