Kiplagat loopt parcoursrecord

De tot Nederlandse genaturaliseerde Keniaanse atlete Lornah Kiplagat heeft gisteren de tien kilometer in Tilburg op haar naam geschreven. Ze liep de afstand in dertig minuten en 59 seconden en verbeterde daarmee het parcoursrecord met drie seconden. Dat record stond sinds 1999 op naam van de Keniaanse Tegla Laroupe. Met de recordverbetering verdiende Kiplagat 10.000 euro.

Kiplagat sloeg een groot gat met twee Keniaanse loopsters. Lydia Cheremei werd tweede in 32.27 en haar landgenote Magdaline Chemjor derde in 32.33. De tweede Nederlandse werd Selma Borst, die een tijd van 34.10 minuten liep. Ze eindigde voor haar landgenote Nadja Wijenberg die in 34.32 minuten nodig had.

De tijd van Kiplagat, die op de Olympische Spelen teleurstelde met een vijfde plaats op de tien kilometer, betekende de op drie na beste seizoensprestatie. De Nederlandse, die in Tilburg vanaf het startschot alleen op kop liep, heeft zelf overigens de beste tijd van het seizoen op haar naam. Eerder liep ze in Puerto Rico al een tijd van 30.41 minuten.

Bij de mannen, die tien Engelse mijlen liepen, was de Keniaan Sammy Rongo de snelste. Met 46,53 seconden liep hij een minuut boven het parkoersrecord. Zijn landgenoot Koech werd op vijf seconden tweede. Het duo had een ruime voorsprong op de rest van het veld. Koen Raeymakers was als derde de beste Nederlander.

Greg van Hest maakte in Tilburg zijn rentree op het hoogste niveau. De atleet kampt al jaren met allerhande kwetsuren maar lijkt nu weer blessurevrij. Hij kwam binnen op een voor hem bevredigende zevende plaats, bijna drie minuten achter de koplopers in de wedstrijd.