KCO brengt de eerste cd uit op een eigen platenlabel

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft sinds zaterdag een eigen onafhankelijk platenlabel, Royal Concertgebouw Orchestra Live. Met het aantreden van Mariss Jansons als chef-dirigent verliest het Concertgebouworkest Decca als vaste plaatproducent, omdat die verbintenis was gebaseerd op een persoonlijk contract met de in juni vertrokken Riccardo Chailly. Ook het London Symphony Orchestra en het San Fransisco Symphony Orchestra hebben eigen labels. De eerste uitgave op RCO Live, zaterdag uitgebracht, is een met Mariss Jansons gemaakte opname van Dvoráks Negende symfonie `Uit de Nieuwe Wereld'. Per jaar komen er maximaal vier releases in de mid-price categorie. De uitvoering van Strauss' Ein Heldenleben tijdens het eerste concert van Jansons en de AVRO-documentaire van Nout Holtman The Sixth Maestro verschijnen op dvd.