Dodental gijzeling boven vierhonderd

Het dodental van de bloedige ontknoping van het gijzelingsdrama in Beslan, in Noord-Ossetië, is gestegen tot meer dan vierhonderd.

Een jongen kijkt tijdens een herdenking in 2006 naar foto's van slachtoffers van het gijzelingsdrama in Beslan. Foto Yuri Kochetkov/EPA

President Poetin, die zaterdag een bezoek bracht aan Beslan, heeft een radicale hervorming van het veiligheidssysteem aangekondigd. Vandaag en morgen hangen in heel Rusland de vlaggen halfstok ten teken van rouw.

Het officiële dodental van de ontknoping van de massagijzeling is nog niet bekend – een indicatie van de chaos die in Beslan en in Vladikavkaz, de hoofdstad van Noord-Ossetië, na het drama heeft geheerst. In het mortuarium van Vladikavkaz liggen 394 lichamen van slachtoffers, maar ook in Beslan liggen nog lijken. Bovendien zijn er nog 260 vermisten. Veel lichamen zijn nog niet geïdentificeerd.

De woede over het onvermogen van de autoriteiten om orde te scheppen in de chaos is groot. Officiële vertegenwoordigers van de overheid worden uitgescholden en beschimpt. De woede richt zich ook op president Poetin, die zaterdagochtend een bezoek aan het ziekenhuis van Beslan bracht, maar vertrok voordat het goed en wel dag werd, en die geen inwoners heeft gesproken. ,,Hij kwam en praatte met niemand. Hij wilde de wereld laten zien hoe jong en knap hij is, maar hij heeft niet geholpen en hij zal niet helpen en hij kan niet voorkomen dat het zich herhaalt”, aldus een inwoonster van Beslan.

Poetin zei zaterdag op de Russische televisie dat ,,internationale terroristen een totale oorlog tegen Rusland hebben afgekondigd”. De Russen, zei hij, moeten zich mobiliseren tegen ,,het algemene gevaar van het terrorisme”. ,,Wat gebeurde is een terroristische daad, een aanval op de natie.”

In Beslan speelden zich de afgelopen dagen hartverscheurende taferelen af. Ouders zijn nog op zoek naar hun kinderen, die ze niet hebben kunnen vinden, ook niet na bezoeken aan de vijf verschillende ziekenhuizen waar gewonden zijn opgenomen en aan de twee mortuaria waar de lijken liggen, en na het nalopen van handgeschreven lijsten met namen van slachtoffers.

In het lijkenhuis van Vladikavkaz lopen inwoners van Beslan tussen de op stretchers gelegde lijken door, met zakdoeken of maskers tegen de stank. Veel lichamen zijn verbrand of ernstig verminkt door de de explosieven die de schoolbezetters vrijdag tot ontploffing brachten in de gymzaal van de school. Burgers van Beslan bezochten de verwoeste gymzaal waar de doden vielen, huilend, of sprakeloos kijkend naar de verwoesting, de flarden kleren, verbrande schoolboeken, losse schoenen. De school wordt niet herbouwd, maar gesloopt: er komt een monument voor in de plaats en elders wordt een nieuwe school gebouwd.

De chaos in Beslan is ontstaan doordat vrijdagmiddag, bij afwezigheid van ambulances en hulpverleners, inwoners zelf gewonden wegbrachten naar ziekenhuizen. Veel gewonde kinderen zijn zo getraumatiseerd dat ze hun eigen naam niet kunnen zeggen; anderen zijn in coma en kunnen niet worden geïdentificeerd. Ook het aantal gewonden is niet officieel bekendgemaakt – algemeen wordt het geschat op vierhonderd. In Vladikavkaz worden 250 kinderen behandeld, velen met zeer ernstige verwondingen – kogelwonden en brandwonden. Een aantal zeer ernstig gewonden is naar Moskou gevlogen.

In Beslan werden gisteren de eerste 22 doden begraven op een veld naast het officiële kerkhof. Vandaag worden nog eens ruim honderd slachtoffers begraven. Naar Osseets gebruik blijven ramen en deuren open, waardoor het geweeklaag overal te horen is.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) is middelpunt geworden van een diplomatieke rel: Moskou beschuldigt Bot ervan in een verklaring namens de Europese Unie twijfel te hebben hebben gezaaid of de Russische autoriteiten de gijzeling goed hebben afgewikkeld.

Nieuws en achtergrondenpagina 4 en 5

hoofdartikelpagina 9