Chinees protest tegen arrestatie en ontruiming

Enige honderden mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie gericht aan de politie van Peking, waarin wordt gevraagd om de vrijlating van de activist en voormalig restauranteigenaar Ye Guozhu. Dat meldde de in de Verenigde Staten gevestigde mensenrechtenorganisatie China Labour Watch vandaag.

Ye Guozhu werd eind vorige maand opgepakt toen hij een verzoek wilde indienen bij de politie van Peking om een demonstratie met ruim tienduizend deelnemers te mogen houden tegen de ontruiming van woningen, tegen corruptie en tegen machtsmisbruik.

Hij raakte in conflict met de overheid toen zijn restaurant, en daarna ook zijn huis en de buurt waarin hij woonde, werd afgebroken in verband met een algemene opknapbeurt van Peking in het kader van de Olympische Spelen van 2008. Zijn huis moest plaatsmaken voor groen en bomen. Ye werd daarvoor wel gecompenseerd, maar het geld was onvoldoende om er een nieuw huis voor te kunnen kopen, en hij en zijn familie zijn sindsdien dakloos.

Ook het restaurant van zijn broer, Ye Guoqiang, werd afgebroken. Toen deze uit protest in het water rond de Verboden Stad in de buurt van het Plein van de Hemelse Vrede in Peking sprong, werd hij vorig jaar oktober tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ordeverstoring.

De petitie die om de vrijlating van Ye Guozhu vraagt, is een initiatief van zijn zoon, Ye Mingjun. Gevraagd of hij bang was om zelf ook opgepakt te worden bij het aanbieden van de petitie verklaarde hij tegenover het Britse persbureau Reuters: ,,We zijn zo zwaar vervolgd dat we nu dakloos zijn. Ik ben nergens meer bang voor.''

In grote steden als Peking en Shanghai zijn de laatste jaren veel mensen uit hun vaak primitieve huizen gezet om plaats te maken voor veel duurdere nieuwbouw. De oorspronkelijke bewoners krijgen daarbij geen terugkeergarantie, maar moeten zelf zorgen dat ze het met het geld dat ze ter compensatie aangeboden krijgen elders aan een nieuwe woning komen. Bewoners klagen daarbij dat de compensatie zo laag is dat het bijna ondoenlijk is om daarmee een behoorlijke nieuwe woning te kopen. Er verschijnen dan ook regelmatig berichten dat groepen bewoners weigeren om hun woningen te verlaten.