Bush verder voor in peilingen

De Amerikaanse president Bush ligt volgens verschillende opiniepeilingen ver voor op zijn Democratische rivaal Kerry. Volgens één van die peilingen is dat verschil zelfs opgelopen met 11 procentpunt.

Zowel het Amerikaanse tijdschrift Newsweek als het blad Time stelden afgelopen weekeinde onafhankelijk van elkaar vast dat Bush op dit moment 52 procent van de stemmen krijgt, tegenover 41 procent voor Kerry. Dat is het grootste verschil tussen beide kandidaten tot dusver. De afgelopen maanden wisselden de kandidaten regelmatig van plaats.

De Republikeinen schrijven het succes voor Bush vooral toe aan de Republikeinse Conventie van vorige week, die veel Amerikaanse kiezers zou hebben overtuigd van het leiderschap van Bush. Tijdens de Conventie hebben de Republikeinen voortdurend gehamerd op het belang van een krachtige president ten tijde van oorlog en fel uitgehaald naar Kerry.

Hoewel de Democraten gealarmeerd zijn door het oplopende verschil in de peilingen, hebben verscheidene van hen het vertrouwen uitgesproken dat het verschil in de komende weken weer zal worden weggewerkt. Zij wijten Kerry's achterstand vooral aan de negatieve campagne die Bush zou hebben gevoerd.

In een poging van de Democraten stemmen onder de overzees Amerikanen te winnen is Diana Kerry naar het buitenland gereisd. Vandaag deed zij in de hoedanigheid van voorzitter van `Americans Overseas for Kerry' Nederland aan. De Democraten hebben het naaste familielid ingeschakeld ,,omdat we bij de vorige verkiezingen hardhandig hebben geleerd dat elke stem telt'', zei Diana Kerry vanochtend bij een persgesprek in Amsterdam.

De 57-jarige jongere zus van Kerry is bezig met een politieke rondreis langs honderd buitenlandse steden. Kerry is ,,verdrietig'' maar ook ,,persoonlijk beledigd'' door de neerbuigende toon van de Republikeinse campagne over haar broer. ,,Ik vind het treurig dat gekozen ambtsdragers zich zo gedragen. Minachting voor de tegenkandidaat is ook minachting voor het Amerikaanse volk.''