Buitenlandse bedrijven `blijven actief in Birma'

In weerwil van harde buitenlandse economische sancties tegen het militaire regime in Birma (Myanmar) zijn buitenlandse bedrijven enthousiast naar het land blijven komen. Vorig jaar zijn de buitenlandse investeringen er bijna verdubbeld. Dat zegt tenminste het Birmese ministerie van Planning en Nationale Ontwikkeling.

In 2003 werd er in totaal voor 95,3 miljoen dollar (79 miljoen euro) door het buitenland in Birma geïnvesteerd tegenover 49,2 miljoen dollar (41,2 miljoen euro) in 2002. Groot-Brittannië was vorig jaar met 22 miljoen euro de grootste investeerder, geld dat grotendeels is gestoken in de vervoerssector. Thailand was de nummer twee met 18,2 miljoen euro in de olie- en gassector, gevolgd door Maleisië met 15 miljoen euro in de visindustrie en Hongkong met 13,1 miljoen in vis- en vervoersector. Zuid-Korea, Brunei en Canada waren volgens het ministerie ook van de partij.

Sinds Birma eind 1988 een meer open markt invoerde heeft het land 5,8 miljard euro aan buitenlandse investeringen aangetrokken. De helft daarvan kwam van de ASEAN, de Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Naties waarvan ook Birma lid is. De Amerikaanse regering heeft in juli vorig economische sancties tegen Birma getroffen wegens de schending van de mensenrechten, met name jegens oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die strijdt voor democratie in haar land.