Bram Vermeulen overleden

De liedjesschrijver en programmamaker Bram Vermeulen is zaterdagochtend in zijn slaap overleden. Hij was 57 jaar. Vermeulen werd bekend als de kompaan van Freek de Jonge in het duo Neerlands Hoop, dat tussen 1968 en 1980 een revolutie in het cabaret veroorzaakte. Daarna groeide hij uit tot gangmaker van de Nederlandstalige popmuziek, en de laatste zestien jaar speelde hij solovoorstellingen, waarin hij zijn eigen liedjes zong. Eén daarvan werd in 1995 bekroond met de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied van het seizoen.

Vermeulen stierf op vakantie in Toscane. Hij zou juist die dag, samen met een van zijn twee dochters, terugreizen naar Nederland. Zijn vrouw, de actrice Shireen Strooker, was wegens tv-verplichtingen al eerder naar huis gegaan. Zijn dood kwam voor iedereen onverwacht, aldus zijn impresario Robert Jan Grünfeld: ,,De cabaretier leek gezond; de oorzaak van zijn overlijden wordt nog onderzocht.''

Freek de Jonge hoorde zaterdagmiddag het nieuws over Vermeulens dood een paar uur voordat hij in het Compagnietheater in Amsterdam moest beginnen aan de opnamen van de eerste aflevering van zijn voorstellingenserie De vergrijzing, voor de tv-uitzending van gisteravond. Hij hield een korte inleiding over zijn ,,ouwe maat'', met wie hij na een jarenlange verwijdering de laatste tijd weer enig contact had: ,,Het was nog niet heel erg dik, maar het was goed.'' Over de Neerlands Hoop-tijd zei De Jonge: ,,We hebben elkaar volkomen uitgewoond.''

Bram Vermeulen: pagina 11

    • Henk van Gelder