`Als de een huilt, gaat de ander eraan'

,,De eerste schooldag is altijd een grote feestdag voor de kinderen'', zegt Albina Gasdanova. De 32-jarige vrouw heeft het drama overleefd. Samen met haar 8-jarige dochtertje Ilona zat ze drie dagen in de gymzaal van de school.

Het was een hel, vertelt Gasdanova in de Süddeutsche Zeitung. ,,Het was verschrikkelijk warm. Alleen via een van de bovenlichten van de zaal stroomde een beeje lucht naar binnen.'' De eerste dag kregen de kinderen nog water uit een emmer. Maar niet genoeg voor iedereen. ,,Ze wilden meteen duidelijk maken dat het menens was. Voor onze ogen werd een man doodgeschoten. Ze lieten hem gewoon liggen.''

Niemand mocht huilen, vertelt Gasdanova. ,,Een keer namen ze een jongen onder schot en zeiden: `als er nog iemand huilt, gaat híj eraan'.'' Gasdanova hield haar dochtertje voortdurend dicht tegen zich aan. ,,Alles komt goed'', hield ze haar steeds weer voor. ,,Straks komt president Poetin. Die zal het met de mannen eens worden en dan laten ze ons vrij.'' Ze vertelt dat Ilona een groot fan van Poetin is.

Op donderdag kreeg niemand nog drinken. Ilona verloor haar bewustzijn. Haar moeder liep daarop naar een van de terroristen toe, iemand die Ali heette, en vroeg om hulp omdat haar dochter dreigde te sterven. Ze mocht naar een ander lokaal. ,,Toen ik zei daar dat ik door Ali gestuurd was, kreeg ik water.''

Toen ze vrijdag de explosies hoorde, rende ze met haar dochtertje naar het raam, wierp haar naar buiten en volgde. Gedekt door Russische soldaten wist ze zich in veiligheid te brengen. ,,We renden een woning binnen en lieten ons in bad vallen. We dronken en dronken en dronken.''