13.05 uur: de bestorming is begonnen

Twee en een halve dag na het begin van de gijzeling begon de ontknoping. Een reconstructie van de zestig uur waarin zich het drama voltrok.

Woensdag 1 september

9.00 uur (lokale tijd): Dertig tot veertig mannen en vrouwen dringen schietend School Nummer Een in het stadje Beslan in Noord-Ossetië binnen, waar kinderen in zondagse kleren en met bloemen en ballonnen, leerkrachten en ouders zich verzamelen op het schoolplein voor de feestelijke opening van het schooljaar. Enkelen slagen erin te vluchten, maar de terroristen zijn zwaar bewapend en gijzelen ongeveer 1200 mensen. Schoolwachten verzetten zich en doden een terrorist. Bij het begin van de actie komen ongeveer twintig mensen om. De meeste gijzelaars worden naar de gymzaal gebracht. De rest wordt verspreid over klaslokalen.

11.30 uur: Gijzelnemers dreigen de school op te blazen en zeggen vijftig kinderen te doden als één van hen wordt gedood en dertig als één van hen gewond raakt.

12.00 uur: Gijzelaars worden bijeen gedreven in de gymzaal. De groep is zo groot dat iedereen bijeen moet zitten met opgetrokken knieën en dat mensen zich amper kunnen bewegen. Niemand mag van zijn plaats komen. Met explosieven en mijnen worden ze in bedwang gehouden. Meestal zijn steeds slechts twee of drie van de terroristen in de zaal. Ook elders zouden mijnen gelegd zijn.

16.40 uur: Ten minste twaalf kinderen en één volwassene weten te ontsnappen.

19.30 uur: De autoriteiten leggen contact met de gijzelnemers. Die eisen de terugtrekking van alle Russische troepen uit Tsjetsjenië.

Donderdag 2 september

Ochtend: De gijzelaars krijgen geen drinken meer. Niemand mag naar de wc's van de school. In een aparte kamer moet men zijn behoefte doen. Later mogen ze ook die kamer niet meer gebruiken. Ze moeten hun behoefte ter plekke doen. Kinderen drinken hun urine tegen de dorst.

14.00 uur: President Poetin, die een officieel bezoek aan Turkije heeft afgelast, zegt dat de eerste taak van de autoriteiten is om levens te sparen van de gegijzelden.

16.45 uur: Roeslan Aoesjev, ex-president van Ingoesjetië, onderhandelt met de gijzelnemers. Als gevolg daarvan worden 26 vrouwen en heel jonge kinderen vrijgelaten. Een van de vrouwen keert later terug naar haar in de school achtergebleven kinderen. Aoesjev zegt tegen de gijzelaars: wees niet bang, we zullen jullie allemaal bevrijden.

20.00 uur: Het aantal gijzelaars wordt voor het eerst geschat op meer dan duizend. Tot nu toe werd steeds een getal van rond de 350 genoemd, maar de inwoners van Beslan zeiden vanaf het begin dat het er veel meer moesten zijn.

21.00 uur: Er wordt onderhandeld over het weghalen van de lijken die bij de school liggen. De gijzelnemers worden steeds nerveuzer en schieten regelmatig in de lucht. Veel kinderen huilen en vallen flauw van de hitte en de dorst.

23.00 uur: Russische veiligheidstroepen nemen posities in, pantservoertuigen worden opgesteld rondom de school. De weg naar het spoor wordt versterkt met tanks.

Vrijdag 3 september:

01.00 uur: Gijzelnemers schieten met een granaatwerper op een politieman die te dicht bij de school zou zijn gekomen.

08.20 uur: Onderhandelingen worden heropend. Aleksandr Dzazochov, president van Noord-Ossetië, zegt later dat de mogelijkheid om de school met geweld te bevrijden niet wordt overwogen.

12.55 uur: Een auto rijdt naar de school om de lijken op te halen.

13.05 uur: Er klinken explosies, mogelijk onbedoeld door de gijzelnemers veroorzaakt. Daarbij stort het dak van de gymzaal in. Gijzelaars zien de explosies als een signaal om te vluchten. Omstanders rennen in paniek door de straten en roepen: ,,De bestorming is begonnen, onze kinderen gaan dood.''

13.10 uur: Gijzelnemers schieten op de vluchtende gijzelaars. Veiligheidstroepen reageren door het vuur te openen. Ze helpen gijzelaars het gebouw te ontvluchten.

13.15 uur: De strijd verloopt chaotisch. Er zijn berichten dat een deel van de gijzelnemers het gebouw is ontvlucht. Er is een groot tekort aan ambulances. Particulieren vervoeren gewonden naar de ziekenhuizen.

14.30 uur: Russische commando's blazen een van de muren van het schoolgebouw op, om de gijzelaars de gelegenheid te geven te vluchten.

15.15 uur: De meeste gijzelaars zijn geëvacueerd. Het schieten houdt op. Verslaggevers melden ten minste honderd dode lichamen in de gymzaal te hebben gezien.

15.35 uur: Veiligheidstroepen komen met mensen uit het gebouw die als `terroristen' worden geïdentificeerd. Een van hen wordt door de menigte doodgeslagen. Een ander roept dat hij geen terrorist is. Hij ontkomt. Onbevestigde berichten spreken van dertien gijzelnemers die zouden zijn gevlucht.

19.15 uur: Drie gijzelnemers bieden in de school nog weerstand aan de Russische veiligheidstroepen.

19.50 uur: Een heftige explosie klinkt in het schoolgebouw. Korte tijd later melden de autoriteiten dat de gevechten voorbij zijn.