Zege voor sprinter Powell

Asafa Powell heeft gisteravond revanche genomen voor zijn teleurstellende vijfde plaats op de olympische 100 meter. De Jamaicaan sprintte in Brussel bij de Memorial Van Damme naar de winst in 9,87, een nieuw persoonlijk record. Hij versloeg de Amerikaan Shawn Crawford. De olympisch kampioen op de 200 meter finishte in 9,99. De Amerikaan Justin Gatlin, de kampioen op het koningsnummer van de Spelen in Athene, was afwezig.

Hordenloper Felix Sanchez kon zijn overwinning in Athene niet herhalen. De olympisch kampioen uit de Dominicaanse Republiek blesseerde zich op 400 meter horden, het nummer waarop hij 42 wedstrijden en drie jaar achtereen ongeslagen was gebleven. Hij verrekte een spier en viel uit. De zege ging nu naar de Panamees Bayano Kamani (48,30).

De Nederlandse Bram Som kreeg een kleine genoegdoening voor zijn optreden op de Olympische Spelen, waar hij de finale van de 800 meter miste. De middenafstandloper eindigde bij de Memorial als zesde op de 800 meter in een tijd van 1.44,50. Sneller was hij dit jaar nog niet geweest. De winst ging naar de Keniaan Wilfred Bungei in 1.43,48.

Simon Vroemen eindigde in de sterk bezette steeple chase als achtste in een tijd van 8.13,44. De atleet uit Delft was daarmee een fractie langzamer dan in zijn race op de Spelen van Athene, waar hij als zesde finishte. Saif Saeed Shaheen was niet aanwezig op de Olympische Spelen maar de 21-jarige hardloper uit Qatar verpulverde het wereldrecord op de 3000 meter. Shaheen finishte in 7.53,64 en was daarmee bijna anderhalve seconde sneller dan het oude record, dat drie jaar in handen was Brahim Boulami. Shaheen ging voorheen door het leven als Stephen Cherono uit Kenia en liet zich vorig jaar naturaliseren tot Qatariaan. Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva vestigde gisteren een nieuw wereldrecord. De Russische sprong over 4,92 meter, één centimeter hoger dan het vorige record. Het was haar vijfde record in twee maanden.