Vlucht uit armoede via tennis

De 19-jarige Angela Haynes was één van de vier zwarte vrouwen die in New York de derde ronde haalde. Daarin ging ze strijdend ten onder tegen Francesca Schiavone.

Vanaf het moment dat ze kan lopen volgt Angela Haynes hetzelfde pad als de zusjes Williams. De 19-jarige Afro-Amerikaanse groeide aan de hand van een tennisgekke vader in dezelfde achterbuurt van Los Angeles op als de twee supersterren. En inmiddels weet ze ook wat het is om voor duizenden toeschouwers in New York te winnen en te verliezen. Haar opmars naar de top werd gisteren gestuit door de Italiaanse Francesca Schiavone die in twee sets won (6-3 en 7-6). Zwaaiend nam Haynes afscheid van Flushing Meadows met het voornemen ooit in New York de hoofdprijs te pakken. ,,Het was een prachtige ervaring hier te mogen spelen in het Arthur Ashe Stadium. Volgend jaar kom ik hier zeker terug'', zei Haynes na haar nederlaag.

Ondanks de uitschakeling kon Haynes terugkijken op de beste week uit haar tennisleven. Ze werd door de organisatie van de US Open niet alleen beloond met een cheque van veertigduizend dollar, maar ze mocht gisteren optreden in het grootste tennisstadion ter wereld. Met een blauw doekje op haar hoofd begon ze vol bravoure aan het gevecht tegen de geroutineerde Italiaanse. Haynes wisselde prachtige winners af met slordige missers. Na een matige eerste set die al na ruim een half uur naar Schiavone ging, nam Haynes in de tweede reeks brutaal een 4-2 voorsprong. Maar in plaats van door te drukken produceerde ze afzwaaiers waardoor Schiavone weer op gelijke hoogte kwam. In de tiebreak bleek de Italiaanse de slimste en de secuurste. Het krachttennis van het Amerikaanse talent miste duidelijk nog finesse.

Haynes is net als de zusjes Williams van kinds af aan groot gemaakt door haar vader. Fred Haynes heeft zijn leven de afgelopen decennia volledig in het teken gesteld van de tenniscarrières van zijn drie kinderen. Zijn zoon Dontia en dochter Monica zag hij net tekort komen voor een loopbaan als prof, maar de jonge Angela maakt zijn verwachtingen wel waar. In de wijk waar vorig jaar de halfzus van Venus en Serena Williams werd doodgeschoten trainde Angela Haynes vanaf haar derde dagelijks met haar vader.

Aanvankelijk gebruikte Fred Haynes het geld dat hij in de bouw verdiende om de trainingen van zijn dochter te financieren. Op de dag dat zijn spaargeld op was besloot hij tal van baantjes in de avonduren te nemen. Terwijl zijn dochter thuis lag te slapen maakte hij toiletten schoon langs de stranden van Californië. En ook de grootouders van Angela Haynes sprongen bij om de tennisopleiding te bekostigen.

Opa Joe Haynes zag ooit een carrière als honkballer in de Major League aan zich voorbij gaan omdat zwarten toen niet gewenst waren in de profcompetitie. Hij was net als alle andere donkere spelers aangewezen op de zogenoemde Negro Baseball League. Jackie Robinson, die in 1947 als eerste zwarte honkbalprof werd bij de Dodgers, kwam te laat voor Joe Haynes.

Drie jaar na Robinson doorbrak Althea Gibson bij het tennis de raciale barrières. De vorig jaar op 76-jarige leeftijd overleden tenniskampioene wordt komende dinsdag op de US Open op grootse wijze herdacht in het Arthur Ashe Stadium. In navolging van Gibson bereikten later Afro-Amerikanen als Zina Garrison, Lori McNeil, Chanda Rubin en de zusjes Williams de top in de sport die lang gedomineerd werd door de blanke vrouwelijke elite.

De familie Williams heeft de laatste jaren op indrukwekkende wijze aangetoond dat donkere atleten net als in het basketbal, het boksen en de atletiek de potentie hebben om de macht over te nemen. En ook Haynes geldt nu al als een rolmodel voor vele kinderen in de Amerikaanse gettos. ,,Net als Venus en Serena hebben gedaan kan ik misschien deuren openen voor de jeugd. Daar ben ik trots op'', zei Haynes gisteren.

Haynes moest de afgelopen week keer op keer antwoorden op de vraag of ze zichzelf met de zusjes Williams vergelijkt. ,,Het is leuk om steeds vragen te krijgen over hoe het voelde om Venus en Serena hier weer tegen te komen'', zei Haynes in New York. ,,Maar ik ben Angela Haynes. Ik heb mijn eigen persoonlijkheid. Ik speel ook heel anders dan zij doen. Ik zie er anders uit. Dus ik hoop dat de mensen mij nemen zoals ik ben.''

Haynes heeft alles in zich om uit te groeien tot een topspeelster. Ze beschikt over een enorme power en heeft een machtige opslag als gevaarlijk wapen. Daarnaast beschikt de linkshandige Haynes over een enorme wil om te winnen.

In 2003 maakte ze op achttienjarige leeftijd haar debuut op de US Open. Dit jaar kreeg ze als nummer 185 van de wereldranglijst opnieuw een wildcard voor het hoofdtoernooi. In de eerste ronde verraste ze met een knappe zege op de Bulgaarse Magdalena Maleeva. Daarna plaatste ze zich ten koste Tatiana Perebiynis uit Oekraïne voor de derde ronde.

Samen met de zusjes Williams en Chanda Rubin zorgde Haynes daarmee voor een nieuw record op de US Open. Niet eerder wisten vier Afro-Amerikanen zich op Flushing Meadows te scharen bij de beste 32 speelsters van het toernooi. Een greep naar de macht bleef uit voor Haynes. Op het toernooi waar de zusjes Williams triomfen vierden slaagde ze er nog niet in hun voetsporen te treden.

    • Koen Greven