Versteende wapenwedloop

Eerst maar even een misverstand uit de weg ruimen: zeelelies zijn geen planten maar dieren. Vreemde dieren, dat wel, vastgekit aan de zeebodem en met een waaier van tentakels op een steel.

Uit nieuw onderzoek (Science, 3 sept) blijkt dat zeelelies heel snel zijn geëvolueerd in de periode van 440 tot 360 miljoen jaar geleden. Juist in deze `Midden-Paleozoïsche Mariene Revolutie' nam de diversiteit aan schelpkrakende roofdieren met grote sprongen toe. De zeelelies volgden in een evolutionaire wapenwedloop, waarbij ze meer stekels en zwaardere bepantsering ontwikkelden. Op de foto een fossiel van de zeelelie `Gennaeocrinus mourantae' uit het Midden-Devoon, gevonden bij Arkona in de Canadese provincie Ontario. Te zien is dat de zeelelie veel van zijn armen regenereerde nadat waarschijnlijk vissen die eraf hadden geknabbeld.