Verloren broertjes plakkerig als pindakaas

Boven aan de trappen van de Amsterdamse Stadsschouwburg werpt een meisje briefjes naar beneden. Haar ouders zijn haar vergeten en dus heeft ze een fantasievriendje te hulp geroepen. In een snikhete kleedkamer een paar verdiepingen lager tuttelen twee dametjes over de 'foutjes' in de wereld die ze moeten herstellen. Ze praten opgewonden door walkietalkies. Boven hun hoofd danst onhoorbaar een rozeharig prinsesje.

Piep! in het voorhuis heet het project dat al deze toneelstukjes herbergt en het vindt plaats in op het Theaterfestival. De naam is wat oubollig en sommige stukjes zijn dat ook, maar de tocht door de krochten van de schouwburg levert genoeg verrassingen op. Zes theatermakers in opleiding maakten in korte tijd 'jeugdtheaternovelles' van tien minuten. Sommige studenten maken extreem simpele stukjes; alsof niet kinderen maar ééncelligen het publiek vormen. Anderen vallen op door een sterk visueel uitgangspunt, maar vergeten een verhaal te vertellen.

Het project is een initiatief van de Utrechtse jeugdtheaterwerkplaats Het Lab. Drie van de acht makers van vorig jaar werden dit jaar bij hun afstuderen met nominaties onderscheiden. Ook nu weer getuigt een aantal stukken van talentvolle toewijding. Op een overloop tussen zaal en gang vindt een eet- en huwelijksstrijd plaats, waarbij de kreten van het echtpaar samen met cornflakes, brood en stroop door de gang vliegen. Hete Hond heet het stukje en het is gemaakt door Linde Wibbelink, vierdejaars studente aan de academie voor Drama in Eindhoven.

In het trappenhuis verderop staat de meest ontroerende voorstelling, van Maarten Bakker, net afgestudeerd theatermaker uit Maastricht. Zijn SimSam gaat over twee broers die bij de 'verloren voorwerpen' horen. Ze horen bij elkaar als 'één plus één is één', ze zijn als pindakaas 'lekker plakkerig'. Ze hangen samen met jassen, tassen, en een stem die 'kwijt' is in de garderobe. Als de dag aanbreekt dat ze 'verstreken' zijn en er dus niemand meer komt die ze als eigendom kan claimen, moeten de jongens besluiten wat ze gaan doen. Bij elkaar in de garderobe blijven of vertrekken, ieder voor zich, de buitenwereld in.

Theaterfestival: Piep! in het Voorhuis. Vanaf 7 jaar. Gezien: 3/9 Schouwburg Amsterdam. Aldaar vandaag. Inl. (020) 6242311 of www.theaterfestival.nl.

    • Jowi Schmitz