Uitverkocht

Geen woorden maar daden. Directeur Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam hield zich keurig aan de plaatselijke leefregel, maar moest het veld ruimen. Hij hield de kaken op elkaar en de portemonnee wijd open. Bankgaranties, waar niemand wat van wist, vulden de bedrijvenportefeuille van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen aan. In ruil voor het niet doorgaan van een duikbootorder voor Taiwan, claimde hij. En met een onderpand aan schroot en sigaren uit eigen doos, wordt gevreesd. Niets te verwijten die Scholten. Hand in hand, kameraden!

Kleiner en grijzer wordt het ledenbestand van de Nederlandse vakbonden. Ook het kader bestaat uit relatief veel ouderen. Ook in de onderhandelingsdelegaties hebben meer ouderen dan jongeren zitting. Bij de bonden van FNV en CNV waren verleden jaar twee maal zo veel 65-plussers lid als jongeren tot 25 jaar. Het kabinetsbeleid werpt de bonden terug op acties voor de eigen, vergrijsde achterban. Nederland verdient beter. Desnoods met een rollator-van-de-zaak.

Minister Zalm wil leren van de lessen van het verleden. Eerder nagelde hij andere tekortoverschrijdende Europese landen aan de schandpaal. Nu het eigen tekort meer is gaan knellen, toont Europa's financiële bovenmeester erbarmen. Hij steunt het voornemen van de nieuwe Europese Commissie om de begrotingsregels te versoepelen. Europa. Best belangrijk!

Op de schop. Laurus gaat de supermarkten Konmar, Edah en Super De Boer verbouwen. Dat gebeurde al eerder. Toen kelderde het bedrijfsresultaat harder dan de prijzen. De formules moeten worden aangepast. Vers moet verser. En de prijzen blijvend laag. De Nederlandse supermarkten hebben de laagste prijzen van Europa. Mag het een onsje meer en een eurootje minder?

We zijn er klaar voor. Voor het afronden van bedragen in de supermarkt en detailhandel. De muntjes van 1 en 2 cent kunnen zich langdurig in de portemonee gaan ophopen, zodat er ruimte in de kassa komt. In de winkel mag worden afgerond op stuivers. Zodat uiteindelijk het muntje in Nederland kan worden omgebracht. Maar niet weggooien. De Griekse bakker en Franse slager blijven er om vragen. Europese eenheid in verscheidenheid.

Winst uitkeren. Dat mogen ziekenhuizen ook voortaan. Die zorg is uit de wereld. De marktwerking moet de wachtlijsten verdringen. Zorginstellingen krijgen meer vrijheid bij hun bedrijfsvoering. De apothekers nemen het voortouw op de markt. Enkelen verkopen schaarse medicijnen illegaal aan het buitenland. Uw zorg zal onze winst zijn. Wachten hoeft niet meer. De zorg is uitverkocht.

    • Cees Verschure