Top 12

Voor aanvang van het nieuwe seizoen staat al jaren de Modalfa Top 12 op de agenda. De wedstrijden, met deelname van twaalf van de beste paren van Nederland, spelen zich altijd af ten kantore van de sponsor, de Amsterdamse bridgeweldoener Max Abram.

Dit jaar ging de zege ging naar Simon de Wijs en Bauke Muller. Na het kernploegpaar eindigden Gerard Versluis en Jean-Paul Vis als goede tweede. Opvallend ook was de fraaie vijfde plaats van Carla Arnold en Bep Vriend.

In de zevenjarige historie van het evenement was het een vrouwenpaar nog niet eerder gelukt de bovenste helft van het eindklassement te halen. Opmerkelijk was ook dat de glorieuze winnaars van verleden jaar, Jan Jansma en Louk Verhees, er deze keer helemaal niet aan te pas kwamen. Het zal er wel mee te maken hebben dat in Nederland de verschillen aan de top heel klein zijn. Zo waren Muller en De Wijs twee jaar geleden nog laatste.

De winnaars boden op onderstaand spel als enigen groot slem. Aan Simon de Wijs de opdracht het te maken:

O/-

♠ A V 8

♡ -

♦ V 8 7 5 4 3 2

♣ 9 7 4

♠ B 10 7 4 3

♠ 6

♡ H B 10 7 4

♡ V 9 8 6 5 3

♦ -

♦ B 9

♣ H V 8

♣ 10 5 3 2

♠ H 9 5 2

♡ A 2

♦ A H 10 6

♣ A B 6

West

Noord

Oost

Zuid

Paulissen

Muller

Nab

De Wijs

pas

1♦

2♦1)

6♦

6♡

7♦

dbl2)

pas

pas

pas

1) hoge kleuren; 2) verdedigende waardes (stuk van klaveren)

Het duurde nog even voor De Wijs ten slotte als laatste paste. Hij dacht serieus na over redoublet. West kwam uit met ♡B voor het aas, op tafel verdween een klaveren. De leider incasseerde troefaas en troefheer en speelde een kleine schoppen naar de acht. Toen die kaart hield, verdween naderhand op de vierde hoge schoppen de laatste klaverenverliezer van tafel: NZ plus 1630. Verhelderend, zo'n Michaels cuebid voor de hoge kleuren.

Kijk op www.nrc.nl/bridge bij het Spel-van-de-Week naar interactieve bridgeproblemen.

    • Jan van Cleeff