The Helio Sequence:

,,Three people more than enough for quartet anyhow'', zong de komiek John Bird ooit in een hilarische Idi Amin-persiflage, waarin hij de gevreesde dictator met een pistoolschot een lid van zijn zangkwartet liet neermaaien. Chickasaw Mudd Puppies, Pet Shop Boys, Let's Active, Suicide, Soft Cell, zZz, Yazoo, They Might Be Giants en The White Stripes hebben bewezen dat twee man genoeg kunnen zijn om een briljante popgroep te vormen.

The Helio Sequence uit Portland, Oregon mag aan dit rijtje van gouden duo's toegevoegd worden. Zanger/gitarist Brandon Summers en drummer/toetsenman Benjamin Weikel doen alles zelf en los van de mondjesmaat toegepaste, voorgeprogrammeerde synthesizers en computerbassen lijkt het of er hier een druk musicerende zesmansgroep aan het werk is. Sterker nog, volgens Weikel is The Helio Seqence in het voordeel: ,,Voor ons is het veel makkelijker om overeenstemming te vinden over muziek waarvan we allebei gelukkig worden.''

The Beatles en My Bloody Valentine noemen ze als hun directe voorbeelden en met hun derde album Love And Distance onstijgen ze aan de suburbane knutselsfeer die zo'n op zolderkamers en in de garage opgenomen doe-het-zelfproduct doorgaans oplevert (bent u daar nog, meneer Spinvis?). In tien melodieuze en luchtig georkestreerde popliedjes ontsnapt The Helio Sequence aan de zwaarmoedigheid van My Bloody Valentine, en raken ze aan het vernuft van The Beatles die omstreeks Revolver de mogelijkheden van de opnamestudio ontdekten. Overeenkomst met hun grote voorbeelden is dat er een psychedelische bevlogenheid over Love And Distance hangt, die de muziek van diepere lagen en onvermoede wendingen voorziet. Een mooiere popsong dan het U2-achtige `Repeater' moet dit jaar nog verschijnen, en in `Don't look away' en slotnummer `Looks good (But you looked away)' tekenen zich de contouren van een Sgt. Pepper-achtige samenhang af. ,,Two people more than enough for orchestra anyway'', zou Idi Amin zeggen.

Love And Distance

(Sub Pop, distr.

De Konkurrent)

    • Jan Vollaard