Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Over een Duitse arts die zorgen heeft om de gezondheid van militairen en burgers na oorlogen. Ned.2, 18.22-19.05u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor de nasleep van de gijzeling in Rusland en een reconstructie van de wandeltocht door de Spaanse Sierra Nevada waarbij dit voorjaar drie wandelaars door onderkoeling om het leven kwamen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Knevel op zaterdag. De Engelse documentaire Mijn foetus van Julia Black die, zelf pro-abortus, zich verdiept in de tegenargumenten. Ned.1, 20.30-21.03u.

Factor. Afl.: Amsterdam-Kosovo. Vijf jaar na de oorlog in Kosovo reizen vier Amsterdamse studenten in een oude legerambulance naar het gebied. Ned.1, 22.36-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Zomergasten. Met Ayaan Hirsi Ali (herh.). Ned.3, 13.08-16.10u.

KUNST

Weeldekwartier. Vierdelige serie over exposities in Nederlandse musea. Vandaag over `Manet aan de zee' in het Van Gogh Museum. Ned.1, 17.05-17.35u.

De 5de televisienacht van de poëzie. Nachtelijke marathonuitzending van De Dode Dichters Almanak. Met alle gedichten van het vorige seizoen. Ned.3, 1.45-3.10u.

ENTERTAINMENT

5 jaar K3. Programma over Belgische muziekgroep met Karen, Kristel en Kathleen. 19.25-20.10u.

Den Haag life. Magazine dat lifestyle, trends en vrije tijd in Den Haag belicht. Winston Post bezoekt winkels, uitgaansgelegenheden en bijzondere inwoners van de hofstad. Yorin, 17.45-18.15u.

Het glazen huis. Nieuwe soap van AVRO/TROS/BNN over concurrentie, innige samenwerking, manipulaties en bedrog in de mediawereld. Centraal staat de familie van mediatycoon Westhof (Arnold Gelderman) en vrouw (Willeke van Ammelrooy). Elke zaterdag, zondag en maandag. Ned.2, 21.00-21.38u.

OPSPORING VERZOCHT

Eurocrime. Pan-Europees opsporingsprogramma. In deze Europese Opsporing verzocht aandacht voor een gevluchte zeer gewelddadige Duitse zedendelinquent, de vermissing van een Slowaaks jongetje in 1988 (toen 5 jaar oud) en de jacht door de Duitse en Nederlandse justitie op de levensgevaarlijke overvaller Thomas Wolf. Ned.2, 21.38-22.25u.

SPORT

World Darts Trophy 2004. Eerste dag van 9-daags toernooi dat in de Vechtsebanen in Utrecht wordt gehouden. SBS6, 13.55-17.35u, 19.55-22.30u, 22.45-0.00u.

Wielrennen: Vuelta. Verslag van de eerste etappe van de Ronde van Spanje. Ned.2, 15.00-17.28u.

Tennis: US Open. Met beelden van het grandslamtoernooi in New York. RTL5, 17.00-19.30u, 20.00-0.00u.

FILM

The Beach (Danny Boyle, 2000, VS). Regisseur, producent en schrijver van Trainspotting verfilmde hippe bestseller uit 1996 over tropisch eiland waar Thaise boeren stiekem weed verbouwen en oudere hippies een geheime gemeenschap hebben gesticht. Reiziger Leonardo DiCaprio vangt er een haai en zoent met een Française te midden van fluorescerend plankton. Yorin, 22.00-0.15u.

Baby Blue (Theo van Gogh, 2001, Nederland). Elegante, door Tomas Ross geschreven psychologische thriller stelt door de gecompliceerde scenarioverwikkelingen, die onvermeld moeten blijven, al te hoge eisen aan het puzzelvermogen van de toeschouwer. Jong stel in Almere (Roeland Fernhout en Nienke Römer) krijgt Engelse overburen. Kraakhelder camerawerk van Tom Erisman en art direction in primaire kleuren van Ruud van Dijk. Ned.3, 23.05-1.45u.

.Natural Born Killers (Oliver Stone, 1994, VS). Een van de meest luidruchtige, bloederige en rusteloze films aller tijden klaagt in even ironische als hypocriete hyperbolen het geweld in de Amerikaanse samenleving aan, en de rol van de media bij het celebreren daarvan. Scenario van Quentin Tarentino laat Woody Harrelson en Juliette Lewis een kleine vijftig willekeurige passanten doden. Ze groeien uit tot helden van het televisiekijkend publiek. Veronica, 23.40-1.50u.

Someone To Watch over Me (Ridley Scott, 1987, VS). Stijlvolle romantische thriller laat rijke getuige Mimi Rogers in haar New Yorkse appartement bewaken door verlegen rechercheur Tom Berenger, die het slachtoffer wordt van haar uit verveling geboren gekonkel. VRT, 23.45-1.26u.

.Pelle Erobreren / Pelle de Veroveraar (Bille August, 1987, Den./Zwe.). Met Gouden Palm en Oscar iets overgewaardeerde, ambitieuze verfilming van klassieke Bornholmer streekroman van Martin Andersen Nex over Zweeds jongetje dat met vader Max von Sydow emigreert naar rijke Deense hoeve en daar het harde leven leert kennen. Pelle Hvenegaard vertoont in titelrol gelijkenis met huilend zigeunerjongetje. Ned.1, 23.58-2.25u.

.Cobb (Ron Shelton, 1994, VS). Voor de liefhebbers van hoofdrolspeler Tommy Lee Jones verplichte biografie over Ty Cobb, behalve `de beste honkballer aller tijden' ook een zeer onaangenaam en agressief heerschap. Verteld als terugblik vanuit het jaar 1960, als de Georgia Peach verbitterd aan het wegkwijnen is. Ook een studie naar de betrekkelijkheid van waarheid en mythe. SBS6, 24.00-2.20u.

RADIO

Zomerspijkers. Met gast Ernst Jansz. Radio 2, 12.05-14.00u.

Knetterende letteren. Over literatuur. Hans Renders, directeur Biografie Instituut van de RUG, die vindt dat er te veel biografieën verschijnen die geen biografiën zijn in debat met journalist Henk van Gelder 747AM, 14.02-15.00u.