Ruim 200 doden bij gijzeldrama school

Het gijzeldrama in de school van Beslan in Noord-Ossetië is in een bloedbad geëindigd. Van de 1.200 gijzelaars zijn er zeker tweehonderd om het leven gekomen en 704 gewond geraakt, onder wie 259 kinderen.

Deze cijfers zijn nog voorlopig. Vrijwel alle gijzelnemers zijn gisteravond ,,geliquideerd'', zei de commandant van de elitetroepen. Russische persbureaus maakten vannacht melding van 27 terroristen die op het schoolplein of in omliggende wijken zijn doodgeschoten. Ook onder politiemannen, elite-eenheden en hulpverleners zijn doden gevallen. Afgelopen nacht arriveerden in Beslan twee vrachtvliegtuigen met artsen en medisch materiaal.

De bloedige ontknoping begon gisteren toen een aantal gegijzelde kinderen gebruikmaakte van de aankomst van twee auto's bij hun school, waar ze zich sinds woensdagochtend in de macht van een aantal Tsjetsjeense, Ingoesjeetse en volgens latere berichten ook Arabische gijzelnemers bevonden. De auto's kwamen de lijken ophalen van enkele woensdagochtend omgekomen mensen. De kinderen ontsnapten. Daarbij werden ze beschoten door de terroristen. Daarop zagen de Russische militairen rond de school zich gedwongen de school te bestormen.

Wat volgde was een urenlange chaos. Onmiddellijk nadat de soldaten de aanval hadden geopend, brachten de bezetters van de school twee explosieven tot ontploffing, zoals ze gedreigd hadden te zullen doen als de school zou worden bestormd. Een muur en een deel van het dak stortten in en er brak brand uit.

In en rond de school werd vervolgens een uur lang zeer heftig gevochten, door soldaten, maar ook elite-eenheden van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, en de bezetters. Zo'n dertig kinderen en volwassenen slaagden erin het gebouw te verlaten en zich rennend in veiligheid te brengen. Veel kinderen waren slechts in ondergoed gekleed. Ze waren uitgeput, uitgedroogd en getraumatiseerd. Een aantal raakte, getroffen door kogels, op de vlucht gewond. Bij hun ontsnapping kwamen zeker zeven mensen, onder wie vier kinderen, om het leven.

Na ongeveer een uur werd gemeld dat de militairen het grootste deel van de school onder controle hadden. Toen ze de zaal binnengingen, troffen ze meer dan honderd lichamen aan van gijzelaars die waren omgekomen door het instortende dak, de brand of de explosies. Een meisje vertelde dat een van de Tsjetsjenen zich had opgeblazen in de zaal vol kinderen.

Kort na die ontdekking werd gemeld dat zeker dertien gijzelnemers waren ontkomen. Zij hadden zich verschanst in een aangrenzend gebouw en boden heftig weerstand tegen de speciale elitetroepen. Uren later werd gemeld dat de operaties van de elitetroepen waren gestaakt toen de terroristen – inclusief tien Arabieren – waren gedood of gevangengenomen. Volgens de Russische overheid was de gijzelingsactie het werk van Sjamil Basajev, de meestgezochte Tsjetsjeense krijgsheer.

Een woordvoerder van de veiligheidsdienst FSB maakte gisteren duidelijk dat de Russische autoriteiten de bestorming van de school niet hadden gepland. ,,We planden voortgaand overleg'', zo zei hij. De troepen hadden de school bestormd toen de ontsnapte kinderen gevaar liepen en moesten worden gered.

GIJZELING: pagina 5