Ook in Polen worden ernstige gebeurtenissen verdrongen 2

Malko schrijft over ,,de overdreven nationale trots van de Polen'', waarbij de Russische president Poetin niet werd uitgenodigd voor de herdenking van de Opstand van Warschau in augustus 1944 (Overigens kwamen eerder in 1943 de Poolse joden in Warschau tevergeefs in opstand tegen de nazi's). Op zich is het niet vreemd dat de Russen niet werden uitgenodigd, want de Russische geheime dienst heeft veel Poolse leiders van de Warschause opstand na de oorlog opgepakt en vermoord. Daarnaast hebben veel Polen de gezamenlijke inval van Hitler en Stalin in september 1939 nooit vergeten.

Veel Nederlanders weten dat Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog wandaden beging, maar helaas weet nog niet iedereen in het Westen dat Stalin ook in september 1939 Oost-Polen binnenviel en een etnische zuivering doorvoerde waarbij honderdduizenden Polen naar Siberië werden gestuurd en daar werden vermoord. Poolse legerofficieren die door het Rode leger gevangen waren genomen, werden in 1940 bij duizenden met een nekschot vermoord in onder andere Katyn, dat nu in Wit-Rusland ligt. Dit was een poging van Stalin om de Poolse elite uit te moorden en uit wraak omdat het Rode Leger van de Polen verloor tijdens de slag bij Warschau in 1921. De export van communisme naar West-Europa werd daardoor tijdelijk gestopt. Pas in 1989 gaven de Russen toe de Poolse krijgsgevangenen te hebben vermoord. Eerder gaven ze de Duitsers de schuld.

Pas nu krijgen meer inwoners uit West-Europa interesse in de geschiedenis van de Opstand van Warschau. Deze is recent goed beschreven door de Engelse historicus Norman Davies, Rising '44 The battle for Warsaw.

    • Drs. Witold Kepinski