Mislukkeling en tovenaar

Van sommige filmmakers krijg je nooit genoeg. Niet van hun films natuurlijk. Maar ook niet van wat er allemaal over hun films te weten is. Wat ze er zelf van vinden. Of ze er nog iets mee bedoeld hadden, behalve het vertellen van een fijn, kleurrijk verhaal. En hoeveel stormen er over de set waaiden. De dvd van Lost in La Mancha is alleen maar dat. Eén grote `making of'.

Of misschien is het beter om te zeggen `unmaking of', aangezien Lost in La Mancha een documentaire met epische proporties is over het mislúkken van een film. De Don Quichotte-film, die regisseur Terry Gilliam (van Monty Python's The Meaning of Life en het fascinerend bizarre science fiction/science history-verhaal Twelve Monkeys) al tijden over zijn held en alter-ego wilde maken. Een film die zoveel tegenslagen kende dat het maken ervan zelf een Don Quichottiaans avontuur werd.

Gelukkig waren Louis Pepe en Keith Fulton met een camera in de buurt om het allemaal vast te leggen: overvliegende F16's, de zieke hoofdrolspeler Jean Rochefort, hagelbuien. Maar ook screentests van de kleine gedrongen Spaanse boeren die, door de camera op een onwerkelijk laag standpunt te zetten, eruit moesten gaan zien als de reuzen tegen wie de man uit La Mancha het op zou gaan nemen.

Don Quichotte werd uiteindelijk afgeblazen. Terry Gilliams dromen verbannen naar `development hell', het vagevuur waar halfbakken, mislukte, nooit gerealiseerde, ambitieuze wensprojecten van filmmakers tot het einde der tijden moeten blijven dwalen. En het is misschien erg hoogmoedig om te zeggen, maar Lost in La Mancha maakt veel goed. Misschien wel alles. Want zonder dat dat nou met zoveel woorden wordt gezegd, wordt wel precies duidelijk wat er is tussen Terry Gilliam en Don Quichotte. Om de ironie te vergroten wordt de regisseur op de dvd-versie van de film óók nog eens geïnterviewd over het maken van de making of. Je kan ook teveel willen weten.

Tim Burton (Edward Scissorhands, Batman, Planet of the Apes) bedient de filmliefhebbers dat ze dénken dat ze alles al van hem weten op de dvd van Big Fish met een heuse quiz. Voor wie het nog niet wist: volgens zijn moeder was de kleine Tim alleen bang voor Bozo de clown. Niet zomaar een triviaal weetje, want in Big Fish gaat het natuurlijk ook weer om die rare overlap tussen goedmoedige sprookjes en horrorverhalen. Clowns kunnen griezels zijn (denk maar aan The Joker uit Batman, die zelfs het gezicht van Bozo kreeg) en freaks lief (zoals Johnny Depp als bleke goth met scharen op de plek waar zijn vingers hoorden te zitten in Edward Scissorhands).

In Big Fish gaat een zoon (Billy Crudup) op zoek naar de waarheid over zijn nogal fantastisch aangelegde vader (Ewan McGregor/Albert Finney). In opgepoetst Amerika roept tovenaar Tim Burton Siamese tweelingen, dwergen, heksen en betoverde bossen op.

`Lost in La Mancha' en `Big Fish'

Films:

Extra's

    • Dana Linssen