Libanees parlement wijzigt grondwet onder druk Syrië

Het Libanese parlement heeft als verwacht de Grondwet van het land aangepast om de ambtstermijn van president Emile Lahoud met drie jaar te verlengen. De Grondwetswijziging is het resultaat van krachtige druk van Syrië, dat in Lahoud een bondgenoot heeft in zijn streven de gang van zaken in Libanon te blijven bepalen.

De pro-Syrische afgevaardigden in het Libanese parlement bleken gisteravond te beschikken over de tweederde meerderheid die nodig is om de Grondwet te wijzigen. De ambtstermijn van de pro-Syrische president loopt op 24 november af. 96 van de 125 aanwezige parlementariërs stemden voor de Grondwetswijziging.

Donderdag nam de Veiligheidsraad van de VN een resolutie aan waarin het vertrek van de buitenlandse – Syrische – troepen uit Libanon werd geëist en waarin werd gewaarschuwd tegen buitenlandse inmenging in de verkiezing van een nieuwe president van Libanon. De Libanese regering wees die resolutie gisteren eerder op de dag af. ,,Libanon accepteert geen enkel project dat het belangrijkste probleem negeert: de Israëlische bezetting'', zo werd gezegd in een verklaring van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast werd door het ministerie geprotesteerd tegen ,,de inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Libanon''. Hoewel het Israëlische leger zich in mei 2000 na een bezetting die 22 jaar heeft geduurd, uit het zuiden van Libanon heeft teruggetrokken, houdt Libanon vol dat nog altijd een stukje Libanees grondgebied door de Israëliërs wordt bezet.

Ondanks de grote steun voor de verlenging van Lahouds ambtstermijn werd er in het ruim twee uur durende debat ook kritiek geuit. Presidentskandidaat Butros Harb zei dat het besluit voor de Grondwetswijziging is genomen door Syrië en het Syrische regime. Een andere tegenstander van de verlenging sprak van ,,een schandaal'' dat Libanon in conflict brengt met de VN. ,,Dit is een droevig toneel en een zwarte dag in de geschiedenis van Libanon'', zei ze. Maar al voordat er gestemd werd, vierden aanhangers van Lahoud feest in de straten van Beiroet.