Lezers over dr. Laura

Een man heeft vooral seks en eten nodig, zegt dr. Laura in `The proper care and feeding of husbands'. Wij schreven er vorige week over. Wat schreef u?

BRILJANTE MARKETING

Ik heb met smaak gelachen om het artikel van dr. Laura. Deze vrouw weet volgens de wetten van vraag en aanbod uit de economie en marketing kennelijk veel te bieden aan de (Amerikaanse) burgers. Marketingtechnisch briljant. Het lijkt haast op een nieuwe franchiseformule die zo overgeplant kan worden naar de conservatieve groeperingen in de Westerse samenleving. Het bizarre vind ik echter dat dit soort vrouwen geluiden produceert die ergens een draagvlak hebben. Het land van de onbegrensde mogelijkheden verbaast mij steeds meer. Vooral in de onbegrensde bekrompenheid en ronduit verouderde ideeën die men uitdraagt. Ik heb me smakelijk geërgerd en samen met mijn vriend veel plezier gehad om te bedenken hoe zo'n koket schortje zou staan.

Klarien Mannes, per e-mail

NIETZSCHE

Voortreffelijk artikel over de boeken van dr. Laura. Aan wat zij in haar boeken betoogt gaat een uitspraak van Nietzsche vooraf die schreef: `Laten we vooral ook de plattere, welgemutste, goedlachse vrouwen niet vergeten, ze zijn er om ons op te vrolijken, er is te veel ernst in de wereld, als de vrouwen degelijker worden en meer inhoud krijgen, is er op de wereld helemaal geen betrouwbare plek meer waar je onschuldige dwaasheden kunt begaan, liefdesverwikkelingen behoren tot de onschuldige genoegens van het bestaan.'

Jan van der Heijden, Rotterdam

DE WIJN MAG OPEN!

Natuurlijk ligt het als moderne, geëmancipeerde man voor de hand om het oneens te zijn met dr. Laura. Maar waarom wantrouw ik die politiek correcte meningen en waarom wordt die complexe en interessante dr. L., die ook nog eens jong en vitaal oogt, zo snel afgeserveerd? Onze dr. L drukt de zeurende vrouw in een actieve rol. Alleen daarvoor verdient zij al een standbeeld. Die vrouw heeft ons door. Stel dat een vrouw zegt: ,,Ik wil best met jou naar bed, maar ik zag dan graag dat je morgen ook doet wat we laatst hebben afgesproken, als je de garage dan ook nog opruimt dan veins ik dat ik klaarkom en zeg vervolgens, dat je de beste minnaar bent in mijn leven, sterker, het heeft voor mij geen enkele zin om dat proefondervindelijk, in de toekomst, nog eens na te trekken.'' Dat moet gegarandeerd een leuke avond worden, ik zou onmiddellijk een fles wijn opentrekken.

Dr. L. durft zelfs het vrouwelijk orgasme te promoten in conservatieve kringen. Volgens mij is toch veel communicatie tussen man en vrouw nodig om dat te bewerkstelligen, of ben ik zo'n prutser?

De conclusie van de schrijfster, dat vrouwen over het algemeen neerkijken op het `mannelijke ego', getuigt niet alleen van moed en gevoel voor humor, maar laat ook zien dat er van echte doorleefde ondergeschiktheid ten opzichte van de man, geen sprake is. Daarom, mannen, wees liever bevreesd voor dr. Laura. Met haar adviezen slaan wij de komende jaren weliswaar nog met de vuist op tafel, maar is het weer de vrouw die de regie in handen heeft.

Geert Jan Brader, Diever

MAN IS GEEN MACHINE

Knap als je in de boeken van dr. Laura een pro-man houding weet te ontdekken. In alles wat zij schrijft wordt manlief en passant geportretteerd als een soort speelgoedauto: als je elke avond wat tijd vrijmaakt om hem op te winden, heb je verder geen kind aan hem en werkt hij zich de hele dag uit de naad voor je! De mannelijke seksualiteit ziet ze daarbij kennelijk als een vat dat op gezette tijden geleegd dient te worden: het hoort gewoon bij het huishouden.

Klaas A. Nieuwenhuijsen, per e-mail

NIET SPANNEND, WEL LIEF

In principe oneens met dokter Laura, maar... Wat ik altijd tegen mijn vier dochters zeg, als er geklaagd wordt: wat wil je? Een gezellige tevreden man? Dan geef je hem aandacht, prijs je zijn goede eigenschappen, val je die vijf kilo af, laat je hem 's morgens vroeg met rust en gebruik je je lunchuurtje om lekker af te reageren met vriendinnen. Dan heb je een bijna ideale man. Zelf had ik een niet zo opwindende, maar wel mannelijke, humorvolle man, die, als ik in een zwartkanten négligée naast hem op de bank zou schuiven, zou zeggen: lieverd, zul je geen kou vatten? Toch een prima huwelijk!

Henriette Weseman, per e-mail

SEKS MOET MOGEN

Die dr. Laura slaat de spijker op zijn kop en om die reden doet het artikel me groot plezier. Zelf ben ik AOW'er, maar nog steeds een liefhebber van alles wat met de liefde te maken heeft. Ik zie dat de zogenaamde emancipatie door veel vrouwen verkeerd is opgepakt; vandaar ook volgens mij de zovele mislukte relaties in mijn omgeving. Veel vrouwen in die groep begrijpen niet waarom mannen niet meer geboeid zijn. Dat zit hem gewoon in het feit dat ze niet meer de moeite doen om hun man eens lekker plat gezegd onder de ballen de kriebelen. Iets wat eigenlijk een doodnormale zaak is, maar wat door eeuwenoud moralisme altijd niet mocht bestaan. De kerken waren daar ook voor een groot deel aan schuldig, want seks was bij de rooms-katholieken bedoeld voor de voortplanting en niet om van te genieten. Als je nu die dikke buitenlandse soepjurken met hun hoofddoekjes door de stad ziet sukkelen die van de ene zwangerschap in de andere vallen, dan zie ik niet anders dan de Spakenburgse vrouwen en andere traditioneelgeklede mensen van honderd jaar geleden.

Nederlandse mannen komen vaak in seksueel opzicht tekort, en dat zal bij vrouwen wel niet anders zijn. Ik denk dat de Nederlandse man en vrouw een voorbeeld zouden kunnen nemen aan de Franse cultuur, die in dat opzicht wat spannender in elkaar zit.

Robert van Vliet, per e-mail

COMPENSATIE GENOEG

Wat dr. Laura allemaal beweert is soms raak, soms overdreven. Heeft ze er weleens aan gedacht dat vrouwen soms wel 12 tot 15 goede eigenschappen, gewoontes enzovoort kunnen hebben die het gemis aan seksualiteit van de man overcompenseren?

F.J.M. Rijnierse, Amsterdam

MEER FEMINISME IS NODIG

Dr. Laura. Als ik de foto zie heb ik gegeten en gedronken. Ze lijkt mij een kindvrouwtje, wanhopig, anorectisch, obsessief bezig met haar uiterlijk (jong blijven! behagen!). Erger is dat ze pleitbezorger is van een wereld waarin alles wat wij vrouwen doen erop gericht is om de man ter wille te zijn. SIS wel eens ingekeken? Voor de feministische werkende vrouwelijke dertiger? Ze brengen vrouwen die aan de weg timmeren in beeld en vragen hen: wat is het duurste dat je aan hebt en wat het goedkoopste? Ik voel me zo dom gehouden! Ik zou willen dat er een (derde? vierde?) feministische golf kwam. Kunnen we die niet organiseren?

Drs. F.G. Smittenberg (psycholoog NIP), Zeist