Kabinet: geen extra steun voor Twente

Twente hoeft niet te rekenen op financiële compensatie van het kabinet voor sluiting van de vliegbasis Twenthe. Dit werd gisteren duidelijk in een gesprek tussen bestuurders uit de regio en een kabinetsdelegatie. Twente had het rijk om 250 tot 300 miljoen euro gevraagd, als bijdrage voor elf projecten.

De investeringen, met name op het gebied van zorg en technologie, moeten minimaal 4.000 nieuwe arbeidsplaatsen genereren. Door sluiting van de vliegbasis Twenthe, in 2006, gaan 1.100 arbeidsplaatsen verloren. Indirect verdwijnen er volgens de regio Twente nog eens 1.500 banen door het verlies aan militaire bestedingen en het vertrek van bedrijven die van Enschede Airport Twente gebruik maken. Het voortbestaan van deze burgerluchthaven, die gebruik maakt van de militaire faciliteiten, is onzeker.

Volgens het kabinet is er geen geld en zijn er zwakkere regio's die eerder voor extra geld in aanmerking komen. De Overijsselse commissaris van de koningin G. Jansen noemt het ,,niet te verteren'' dat het kabinet geen concrete afspraken wil maken. Twente heeft de hoop nu gevestigd op de Tweede Kamer, die eerder een motie aannam waarin de regering verzocht werd ,,naar vermogen bij te dragen'' aan versterking van de economische structuur in Twente. De indiener van de motie, Kamerlid Bakker (D66), wil de kwestie dinsdag aan de orde stellen.