Intrekken pc-privé-regeling geen ramp, wel wijze waarop 1

Het kabinet heeft de pc-privé-regeling per direct afgeschaft. De berichtgeving hierover in deze krant van 28 augustus was weinig kritisch. Er werd een vertegenwoordiger van een elektronicabedrijf aangehaald, waar zeven medewerkers rondliepen die voltijds met pc-privé-projecten bezig waren, en voor wie nu andere bezigheden gevonden moesten worden. Alsof de regeling bedoeld was om hun werk te verschaffen. Ook de belangenvereniging van de automatiseringsbranche Nederland ICT vond afschaffing zorgelijk, omdat ,,leerlingen met huiswerk voor de computer uiteindelijk de dupe zouden zijn, omdat hun ouders minder snel een pc zouden aanschaffen''. Twee zeer twijfelachtige verhalen, gek genoeg werden geen gedupeerde werknemers geciteerd. Voor hen was de regeling toch bedoeld?

Voor alle duidelijkheid: het gebruik van de `privé-pc' moest grotendeels voor het werk zijn. Het is goed dat zo'n regel wordt afgeschaft. Als werkgevers vinden dat hun werknemers thuis ook moeten werken, dan verschaffen ze die pc maar gewoon zelf. Wat kinderen betreft, je mag best vinden dat zij voor hun huiswerk de beschikking over een pc zouden moeten hebben, maar dan voor álle kinderen, en niet alleen voor de kinderen met ouders met een baan (met pc-privé-project). Wie geen baan heeft, mocht zeker niet meedoen. Wie op zijn werk geen pc gebruikt (vaker juist de laagbetaalde werknemers voor wie een pc een hele aanschaf is), mocht volgens de wet ook niet meedoen. Wie weinig verdient, maar wel met een pc werkt, kwam misschien in aanmerking (dat hing immers van het bedrijf af), maar de belastingaftrek was navenant laag, dus juist voor deze mensen minder interessant. Het is jammer dat deze krant op haar voorpagina zulke onzin toelaat.

    • T. Barenbrug