Hayden:

Hij wordt bewonderd door Neil Young en op handen gedragen in zijn vaderland Canada, maar twee jaar na zijn debuut stapte Hayden Desser in '98 uit de muziek. Pas in 2002 kwam hij terug met het thuis opgenomen Skyscraper National Park. Ook deze cd is weer thuis opgenomen, met hulp van vooral Howie Beck. De muziek van Hayden doet denken aan zowel Neil Young (`Home By Saturday' ademt de sfeer van After The Goldrush) als aan Nick Drake en Ray Davies. De langzamere nummers dreigen tenonder te gaan aan een combinatie van Haydens dreinende stem en teksten over de dood, maar blijken bij herhaald luisteren toch van bijzondere kwaliteit. Gitaren mengen prachtig met onverwachte koperpartijen en strijkers; teksten hebben de kwaliteit van een kort verhaal. Zoals `Woody', dat aan drie regels genoeg heeft, het tachtig seconden durende `Through the rads', en het titelnummer. Zijn ambivalentie tot de muziekwereld geeft Hayden vorm met een aanmoediging voor zijn ploeterende collega's in een warm `Don't get down', terwijl hij twee nummers verder een collega zijn huis uit wenst omdat die naar zijn vrouw kijkt `like she's part of the dinner we're serving you'. Prachtige, grillige plaat.

Elk-Lake Serenade

(Loose/Munich VJCD149)

    • Bart Jippes