Hartstocht in Holland

'Hé, hallo. Hálloo. U daar. Minder hard! Hier langszij. Achter deze boot!' De stem van wachter Wormhoudt schalt over het water van de Groote Zeesluis in het Noord-Hollandse Muiden. Het is druk in de drie doorgangen. Sloepjes bestuurd door een paar jongeren, een enkele speedboot, kleine en grote jachten, in een onophoudelijke stroom komen ze de sluizen in, wachtend totdat de andere kant wordt vrijgegeven en ze de reis kunnen voortzetten. Lang niet iedereen kan goed varen, vertelt Wormhoudt.

'Behalve de zeilers. Dat zit wel goed. Soms knalt de een na de ander op elkaar. Bij veel stroming bijvoorbeeld. 't Is een jaar of zes geleden begonnen. De botenrage. Iedereen moest er opeens een hebben. Het geld kon kennelijk niet op. Er komen hier kapitálen voorbij. Een boot is status! We kennen iemand, die moet en zal door de eerste sluis. Vlak langs de terrassen, die bij mooi weer altijd vol zitten met kijkers. Maar ach... het echte varen, jongen, dat is geweldig.'