Foto's kijken en kopen via internet

Arabische fotografie is het thema van het fotofestival Noorderlicht. Ruim vijftig fotografen – onder wie vijfentwintig Arabische – tonen hun werk. Het Midden-Oosten bezien vanuit het Midden-Oosten zelf, vanuit westerse ogen en vanuit het verleden. De aantrekkelijk vormgegeven website van Noorderlicht (www.noorderlicht.com) maakt de bezoeker lekker. Helaas staan nog weinig foto's van de komende manifestatie op de site, des te meer van oudere tentoonstellingen. Werk van 800 fotografen is te zien op 7.500 pagina's, zo wordt trots op de site vermeld.

Nederlandse foto's zijn te bewonderen op de archiefsite (nfa. seegetit.com) van het Nederlands fotomuseum (www.nederlandsfotomuseum.nl). Het museum beheert tachtig archieven (circa 4 miljoen negatieven) van niet meer actieve Nederlandse fotografen. Het gaat om 20ste-eeuwse archieven met een artistieke en/of cultuurhistorische waarde: van oorlogsbeelden tot foto's van kunst, cultuur en politiek in Nederland en het buitenland. Op verzoek kunnen de negatieven in diverse formaten worden afgedrukt. Op barietpapier, dat langer houdbaar is dan normaal fotopapier en waarvan de liefhebbers zeggen dat het meer diepte heeft. Prijzen vanaf 200 euro.

Het fotomuseum presenteert op de site deel 1 van de Bibliotheek van de Fotografie, een initiatief samen met het Fotomuseum Provincie Antwerpen. (www.fotomuseum. be). De Bibliotheek moet zich ontwikkelen tot een reeks boekjes met belangrijke teksten over fotografie. Deel 1 bevat teksten van onder anderen Eugène Delacroix, László Moholy-Nagy, Robert Frank en Walker Evans.

Daarnaast staan op de site interessante links naar foto(kunst)tijdschriften en -websites, zoals Blind Spot en Eyemazing en collectie-sites als het Maria Austria Instituut of Time Life Photo Sight.

Werk van de Magnum-fotografen is te vinden op www.magnumphotos.com. Registreren verplicht, maar daarna is het mogelijk te dwalen op een smaakvol vormgegeven en gebruikersvriendelijke site met schitterende foto's, onder meer van de onlangs overleden Henri Cartier-Bresson.

De bij particulieren zeer populaire Rotterdamse stadsfoto's uit het Rotterdamse gemeente-archief (www.gemeentearchief.rotterdam.nl) zijn sinds kort ook te koop of te huur bij de Fototheek in Rotterdam. In formaten van 30 bij 45 centimeter tot 1 meter bij 1,50 meter, afgedrukt op gewoon fotopapier of digitaal printpapier. Op hun website, www.rotterdamsefototheek.nl, waar binnenkort de foto's ook te zien zijn, is te lezen hoe dat in zijn werk gaat.

www.noorderlicht.com, www.nederlandsfotomuseum.nl

www.rotterdamsefototheek.nl

    • Dik Rondeltap