Familie slachtoffer wil geld

De nabestaanden van de Chinese rechter Haopei Li stellen het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag aansprakelijk voor zijn dood. Ze eisen schadevergoeding. De 93-jarige rechter zou zijn vermoord door de verpleegkundige Lucia de B.

De nabestaanden vinden volgens advocaat J.C. Sneep dat het ziekenhuis als werkgever aansprakelijk is, omdat Lucia de B. vrijuit haar gang kon gaan. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de 42-jarige De B. op 18 juni tot levenslange gevangenisstraf en tbs wegens zeven moorden en drie pogingen daartoe op ziekenhuispatiënten. Volgens het hof vermoordde de verpleegkundige ook de rechter. Waarschijnlijk heeft ze dat gedaan door een injectie toe te dienen, maar het is niet duidelijk geworden hoe hij om het leven is gekomen, aldus het gerechtshof.

Het slachtoffer was rechter bij het Joegoslavie-tribunaal. De man was volgens Sneep aan de betere hand en alweer aan het werk in bed, toen hij 's nachts een injectie toegediend kreeg en binnen een half uur stierf. De advocaat wil dat het ziekenhuis voor 1 oktober verantwoordelijkheid erkent. De familie zal alleen de overlijdensschade claimen. Tot die schade behoren onder meer begrafenis- of crematiekosten en reiskosten voor familie. Ook probeert Sneep erachter te komen hoeveel de rechter nog had kunnen verdienen bij het Joegoslavië-Tribunaal. Het Haga-ziekenhuis wil nog niet reageren op de brief van Sneep. ,,We leggen hem neer bij de verzekeraar en die moet erover oordelen'', aldus een zegsman tegenover het ANP.