Ex-discoheld als zuipschuit met rotte teen

John Travolta is met Scarlett Johansson in Venetië om de kleinschalige film `A Love Song for Bobby Long' te tonen: ,, van de grote studio's had ik nooit mijn baard mogen laten staan.''

Het blauw is er nog steeds, het is alleen wat beter verborgen. John Travolta (50) komt vrijdagmiddag om 15.13 stralend kamer 120 van hotel Excelsior binnen. Volgens zichzelf lijkt hij op prins Rainier van Monaco. Dat komt vast omdat hij zijn tegenspeelster Scarlett Johansson in de film A Love Song for Bobby Long, zo op Grace Kelly vindt lijken. ,,Ze heeft dezelfde schoongeschrobde schoonheid.'' Johansson (19) is op het filmfestival van Venetië tot nu toe de meest gefotografeerde vrouw, de prinses van het Lido. Ze won hier vorig jaar de Coppa volpi voor beste actrice voor haar spel in Lost in Translation, ze zit nu in de jury die de Gouden Leeuw uitreikt en ze promoot A Love Song for Bobby Long, het speelfilmdebuut van Shainee Gabel, waarin ze een meisje speelt dat bij haar oma opgroeit en na de dood van haar moeder in dier huis in New Orleans wil gaan wonen. Maar dat is al bezet door Bobby Long, een alcoholist met een rottende teen die zijn professoraat in de literatuur heeft opgegeven en diverse geheimen met zich meedraagt. ,,John was geen vader voor me op de set. Ik heb al een vader'', zegt Johansson in kamer 120, die ook vragen moet beantwoorden, over haar sex-appeal (,,Ik ben me daar niet bewust van, behalve als ik iemand wil versieren'') en over de ontwerper van haar jurk (een groene). ,,We ontwikkelden een leuke vader-dochter relatie'', lacht Travolta een paar minuten later, als Johansson in kamer 119 al weer een andere groep journalisten te woord staat. Travolta vraagt of hij de airconditioning aan moet zetten. Bijna vraagt hij ook of we iets willen drinken. De acteur is zo ontspannen als iemand die beroemd werd met Saturday Night Fever en opnieuw beroemd werd met Pulp Fiction maar zijn kan. Een van de tien journalisten stelt een volgende vraag. Stom of niet, ze worden door de acteur met dezelfde welwillendheid beantwoordt. Het blauw straalt de tafel rond.

Voor deze film moest er ouder uitzien. Kostte dat u moeite?

,,Ik heb m'n haar wit geverfd en mijn baard laten staan en me als een slons gedragen. In het dagelijks leven probeer ik gezond en jeugdig te lijken, want als ik er altijd als Bobby Long uit zou zien, kreeg ik waarschijnlijk nooit meer een rol aangeboden. Schoonheidsidealen gelden ook voor mannnen.''

U speelt een alcoholist. Maar wel een die nooit de controle verliest.

,,Ik ben opgegroeid in een Ierse buurt in New Jersey en ik heb in mijn leven genoeg alcoholisten gekend om te weten dat de geleerden onder hen de slimste zijn. Ook al ben jij sober en zij totaal bezopen, dan nog weten ze je met een fraai citaat of een bijtende opmerking in de hoek te zetten. Dat vermogen verliezen ze nooit.''

Bent u wel eens bijna aan drank of drugs ten onder gegaan?

,,Nee.''

`A Love Song For Bobby Long' is een kleinschalige film van een onervaren regisseur. Hoe bent u daarbij betrokken geraakt?

,,De moeder van Scarlett vond dat ik deze rol moest spelen. Zij is ook een van de producenten van de film.''

U zult toch ook wel een heleboel aanvragen afwijzen.

,,Deze film heeft een geweldig script. Het is een soort hedendaagse versie van een stuk van Tennessee Williams.''

Hoe was het om met een klein budget te werken.

,,Bobby Long had als grote studiofilm nooit gemaakt kunnen worden. Een klein budget garandeert vrijheid. Als dit scenario een grote studioproductie was geworden, had ik er nooit zo uit mogen zien, en was er door allerlei bazen aan de film gesleuteld om hem lichter verteerbaar te maken. Pulp Fiction had ook nooit door een grote studio gemaakt kunnen worden. Ze hadden mijn haar nooit zo vies lang gelaten. Ze hadden me nooit op de wc laten zitten.''

Waarom houdt u zo van vliegen?

,,Het is heel romantisch om de aarde van bovenaf te bekijken.''

Is `Pulp Fiction', de film waarmee u een comeback maakte, nog steeds belangrijk voor uw carrière.

,,Jazeker. Ik ben Tarantino nog steeds dankbaar. Toen Quentin me belde, was ik bezig met de opnames van Look Who's Talking 3. Andere rollen kreeg ik niet meer aangeboden.''

Er gaan geruchten dat Tarantino een prequel van Pulp Fiction wil maken. Gaat u daarin spelen?

,,Ik weet het niet. Ik heb nog geen telefoontje gehad. Ik heb hier gisteren gedineerd met Quentin, maar daar hebben we het niet over gehad.''

Wat vond u van de slechte ontvangst van de door u geproduceerde film `Battlefield Earth', een verfilming van een roman van Ron L. Hubbard, oprichter van de Scientology kerk? Hij staat op nummer 29 in de top 100 van de slechtste films aller tijden.

,,Financieel heeft Battlefield het niet zo slecht gedaan. Ik denk dat de slechte ontvangst te wijten is aan het feit dat mensen geen onderscheid kunnen maken tussen Ron Hubbards filosofie en Ron Hubbards science-fiction. Quentin Tarantino en George Lucas zagen Battlefield gewoon als een film, en eentje die ze wel goed vonden.''

Wilt u nog eens een film produceren of regisseren?

,,Nee, dan zou ik geen tijd meer over houden voor mijn vrouw en kinderen. Nu kom ik om zeven uur thuis en ben ik tot half elf bij mijn gezin.''

Wat doet u na half elf?

,,Dan leer ik mijn teksten.'

U werd gisteren belaagd door een horde tienermeisjes. Begrijpt u waarom?

,,Ik heb die vraag een keer aan Paul Newman gesteld. Hij zei: ik begrijp er niets van, ik ben nu een oude man. Wat moeten ze met mij? Maar ik begreep het wel. Hij is Paul Newman!

    • Bianca Stigter