Dit is de waarheid waarnaar ik altijd op zoek was

`Heeft u even? Dan maakt mijn man het boven klaar.'' Tien minuten later staan we in een ruimte waar engelachtige stemmetjes klinken, kaarsen branden, wierook geurt en Maria glimlachend toekijkt. ,,Dit is mijn kerkje'', zegt Stijntje Bregman. ,,Hier bid ik tot de Grote Baas.''

Het `kerkje' ligt achter een van die eenvormige gevels van de groeistad Zoetermeer die als `bloedstollend saai' te boek staat. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zijn van heinde en verre talrijke verschillende mensen naar Zoetermeer gekomen, dat inmiddels 113.000 inwoners telt. Meer dan vijftig Zoetermeerders, onder wie Stijntje Bregman, vertelden op uitnodiging van het Stadsmuseum Zoetermeer over hun persoonlijke geloofsbeleving. Ze werden op foto vastgelegd met een voorwerp dat voor hen daarbij een bijzondere betekenis heeft. Deze portretten en al die voorwerpen vormen de basis van de tentoonstelling Zoetermeer tussen Hemel en Aarde, ziel en geweten van een moderne groeistad die vanaf donderdag vier maanden lang is te zien.

De ondervraagden zijn een willekeurige greep uit de bevolking. Binnengekomen na oproepen in lokale media; overgehaald door een vriend; of persoonlijk benaderd, zoals een Griekse vrouw die op een avond de moussaka aan museummedewerkers serveerde.

,,Het eerste dat bij de geportretteerden opvalt, is de enorme religieuze diversiteit'', concludeert socioloog en theoloog Kees de Groot die alle interviews las. ,,Het tweede, dat zij hierbij hun eigen weg gaan.'' Het traditionele kerkbezoek neemt misschien af, maar geloven is in.

Zoetermeer tussen Hemel en Aarde, ziel en geweten van een moderne groeistad.

Van 9 sept. 2004 t/m 3 januari 2005. Stadsmuseum Zoetermeer,

Dorpsstraat 7, Zoetermeer (079-3164735).

www.stadsmuseumzoetermeer.nl

    • Frits Falkenhagen