De Niro als ereburger

De overgrootouders van de Amerikaanse acteur Robert de Niro emigreerden aan het eind van de negentiende eeuw vanuit het dorpje Ferrazzano in Zuid-Italië naar Amerika. Nu wordt De Niro (60) ereburger van Italië gemaakt. Volgens de burgemeester van Ferrazzano heeft de ster van The Godfather II, Goodfellas, Raging Bull en Analyze This eraan meegewerkt Italië over de hele wereld beroemd te maken.

De ceremonie zou plaats vinden tijdens het filmfestival van Venetië, maar is plotseling uitgesteld. Volgens minister van cultuur Giuliano Urbani ,,kosten zulke procedures nu eenmaal tijd.'' Maar sommigen vermoeden dat het uitstel te maken heeft met een protest tegen de benoeming door de `Sons of Italy in America', een organisatie met 600.000 leden, die menen dat De Niro Italië juist een slechte naam bezorgt. In een brief aan premier Berlusconi beweren de `zonen' dat De Niro verantwoordelijk is voor aanzienlijke schade aan de collectieve reputaties van zowel Italianen als Italiaans-Amerikanen.

,,De Niro heeft een carrière gemaakt met het spelen van gangsters van Italiaanse afkomst'', staat er in de brief.

De Niro komt naar Venetië ter promotie van de tekenfilm Shark Tale, waarin hij de stem inspreekt van een van de hoofdpersonen. De Niro is in deze door Dreamworks geproduceerde film weer een gangster, ook al speelt de film zich onder water af. De Niro speelt de haai Don Lino.

Shark Tale zal op tien september tot besluit van het festival niet op het Lido worden vertoond, het eilandje vlak voor Venetië waar het festival wordt gehouden, maar op het beroemde San Marcoplein in het centrum van de stad, dat voor de gelegenheid wordt omgebouwd tot openluchtbioscoop. Ook daar is over geklaagd. Italiaanse winkeliers vrezen klandizie van toeristen mis te lopen door de voorstelling.

    • Bianca Stigter