De brigade van Abu Nawwaar

Gisteren werd duidelijk dat het geheime adres van Ayaan Hirsi Ali was bekendgemaakt op internet. De site blijkt een ontmoetingsplaats van fans van Osama bin Laden.

Het is een verhuld dreigement, maar zowel Ayaan Hirsi Ali als de Dienst Konininklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) neemt het uiterst serieus. `Muwahhidin Brigade op weg naar H.A.', schreef een zekere Abu Nawwaar El Hosaymi op 30 augustus op het forum van de radicaal islamitische msn-groep `Muwahhidin (De ware moslims)'.

In het bericht meldt Abu Nawwaar dat ,,El Muwahhidin Brigade na een lange zoektocht'' er achter is gekomen op welk geheim adres Hirsi Ali verblijft. ,,Ook is ze door de Muwahhidin Brigade gezien als gast bij een restaurant in de Haage centrum-buurt'', vervolgt Abu Nawwaar. Het adres klopt.

Binnen een paar uur nadat de DKDB op de hoogte is gebracht van het uitlekken van het geheime adres van Hirsi Ali verhuist de VVD-politica naar een safe house, een pand van de DKDB dat onder permanente bewaking staat.

Het is niet de eerste keer dat Hirsi Ali wordt bedreigd door radicale islamitische groeperingen. Maar uit het bericht van Abu Nawwaar valt op te maken dat de `Muwahhidin-brigade' meer werk heeft gemaakt van haar (impliciete) bedreiging dan haar voorgangers. Uit het korte bericht van Abu Nawwaar blijkt dat de `brigade' Hirsi Ali niet één keer heeft gezien, maar gedurende enige tijd heeft geschaduwd: ,,Ayaan Hirsi Ali is meerdere malen gezien bij de hoofdingang van het gebouw.'' `Abu Nawwaar al Hosaymi' is `assistent-beheerder' van de msn-groep `Muwahhidin' (groups.msn.com/MuwahhidinDeWareMoslims). Via de Microsoft messenger MSN kan iedereen in een handomdraai, zonder beheersing van de ingewikkelde software, een eigen site op internet starten. De groep is sinds juli van dit jaar in de lucht en telde gisteravond 183 leden. SiratelMustakiem (`De ware weg'), een andere fundamentalistische islamitsche msn-groep, telt bijna tweeduizend bezoekers die de moeite hebben genomen het lidmaatschap aan te vragen. ElKhatab, een vergelijkbare mailgroep die opereert onder de messenger yahoo, telt een kleine duizend leden.

Maar Muwahhidin onderscheidt zich wel van Siratelmustakiem of Elkhatab: de groep is veel radicaler. Muwahhidin (in het Arabisch letterlijk: `diegenen die de eenheid van Allah erkennen') waren in het verleden puriteinse islamitische strijders. De term is vergelijkbaar met Mujahedeen, jihad-strijders. Een `quick scan' van de site leert dat Abu Nawwaar en zijn mede-adminstrators openlijk flirten met de politieke, gewelddadige islam: de meeste berichten gaan over Al-Qaeda, en de gewapende strijd van de islam tegen de Westerse wereld. Osama bin Laden wordt meestal `sjeikh' genoemd, teken van respect en bewondering. ,,De westerse mens is op de terugtocht'', belooft de hoofdpagina: ,,De islam kan zijn rol niet vervullen tenzij hij de mensheid leidt.''

Muwahhidin is een site in een serie extremistische msn- en yahoo-groepen. Sommigen daarvan lijken vooral bedoeld ter verspreiding van jihadistische lectuur – meestal moet je er snel bij zijn, anders is de site alweer uit de lucht. Muwahhidin is in vergelijking met deze groepen lang actief, en kent een forum waarop een zekere mate van discussie plaats vindt. De meeste berichten worden verzorgd door Abu Nawwaar en zijn collega's: vanaf juli is de `assistent-beheerder' bijna elke dag bezig geweest met het `posten' van berichten. De kans is groot dat Abu Nawwaar een Marokkaan is: onder de nickname Rabi_Allah postte hij berichten op verschillende Marokkaanse sites, waaronder Maghreb.nl.

Een `Turkse' bezoeker van de site reageert verheugd op het bericht dat Ayaan Hirsi Ali als gevolg van het bekend worden van haar woonadres is ondergebracht in een safe house. Het bericht deed hem ,,dansen van vreugde'', schrijft `Ertan'. Op de persoonlijke website van Ertan noemt een bezoeker het laten uitlekken van het adres van Hirsi Ali ,,dom''. ,,Daar gaat de `element of suprise''.

De vraag hoe serieus dergelijke `Al-Qaeda propaganda-sites' genomen moeten worden is lastig te beantwoorden. Abu Nawwaar en zijn vrienden schrijven niet veel zelf, maar plukken veel materiaal van verschillende radicale islamitische sites. Hun plechtstatige `islamitische' taalgebruik doet onhandig aan. Opvallend is daarbij dat ze veel gebruik maken van Engels materiaal – vooral afkomstig van Abu Hamza al Misri, de eenhandige radicale imam die vast zit in een Britse cel, in afwachting van zijn uitlevering aan de VS.

,,Vandaag is over de twaalf Nepalezen Allah's oordeel uitgevoerd'' schrijft Abu Nawwaar op 1 september, nadat extremisten in Irak twaalf ontvoerde Nepalese gijzelaars hadden vermoord. ,,Het is een ramp, terreurdaad, barbaarse daad in het gezicht van de liefhebbers van deze Nepalezen. Maar het is zeker een hartsgenezing voor de vrienden van Allaah de Verhevene''.

Ayaan Hirsi Ali heeft zich niet volledig uit het openbare leven teruggetrokken. Ze zet haar haar werk als Tweede Kamerlid voort. Spreekbeurten en andere publieke optredens zal ze uit veiligheidsoverwegingen afzeggen.

    • Steven Derix
    • Jutta Chorus