`Coalitie veilig'

Premier Balkenende betreurt het dat het Kamerlid Geert Wilders zich heeft afgescheiden van de VVD, maar heeft niet de indruk dat dit ,,iets te maken heeft met de stabiliteit in de coalitie.''

Dat zei Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad. Door het vertrek van Wilders uit de VVD is het totale zetelaantal van de coalitiefracties geslonken tot 77 zetels, een meerderheid van twee. Volgens Balkenende is daarmee evenwel ,,aan het draagvlak voor het kabinet niets veranderd.'' Hij onderstreepte dat het aantal verrassingen in de coalitiefracties groter is omdat ,,we niet alles tevoren hebben dichtgeregeld''. Hij noemde dat ,,een zeer werkbare situatie''. ,,Het is het gevolg van deze tijd: de afstand tussen Kamer en kabinet is groter geworden.''

Wilders stapte deze week uit de VVD-fractie omdat fractieleider Van Aartsen hem niet de ruimte wilde geven per definitie zijn eigen opvattingen te volgen. Wilders heeft aangekondigd in de Tweede Kamer te blijven en een nieuwe conservatieve partij op te willen richten.