Boete koperkartel: 222 mln (Gerectificeerd)

De Europese Commissie heeft zeven Europese bedrijven boetes van in totaal 222,3 miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming. De bedrijven hebben twaalf jaar lang verboden kartelafspraken gemaakt over de prijzen van koperen leidingen die gebruikt worden in woningen. Een van de bedrijven is het voormalige HME Nederland uit Drunen, dat tegenwoordig Boliden heet.

,,Door het illegale gedrag van de bedrijven hebben Europese consumenten meer voor loodgieterswerk of voor een nieuw huis moeten betalen dan wanneer de gezonde krachten van concurrentie hadden gewerkt', verklaarde EU-commissaris Monti (Mededinging).

Volgens de Commissie ontmoetten afgevaardigden van de bedrijven elkaar regelmatig in ,,anonieme luchthavenlobby's' en gebruikten ze codenamen voor elkaar. ,,De bedrijven vormden een goed gestructureerd, klassiek kartel. Dat alles met het duidelijke doel om concurrentie te vermijden.'

De andere bedrijven die een boete krijgen opgelegd zijn onder meer het Finse Outokumpu Oyj, het Italiaanse Societa Metallurgica, het Britse IMI en het Zweedese Boliden, sinds 2002 eigenaar van HME. Het Amerikaanse Mueller Industries kreeg geen boete opgelegd. Mueller tipte de Europese Commissie over het kartel.

Het voormalige HME krijgt een boete van 4,5 miljoen euro. De Nederlandse vestiging van Boliden was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Bolidens Zweedse bestuursvoorzitter J. Johansson zegt ,,te hard te zijn gestraft. Er werkt nu niemand meer in het bedrijf uit de tijd dat dit gebeurde.' In 2000 werd het kartel beëindigd.

Outokumpu noemt de boete voor het bedrijf van 36 miljoen euro ,,totaal buiten proportie' en zegt in beroep te gaan. In het laatste jaar van het kartel bedroeg de markt voor koperen leidingen voor huishoudelijk gebruik 1,15 miljard euro. De EU mag boetes opleggen tot maximaal tien procent van de omzet. De Commissie begon in 2001 onderzoek te doen naar het kartel en deed invallen in onder meer Italië, Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Rectificatie

Koperkartel

Het bericht Boete koperkartel: 222 mln (4 september, pagina 25) noemt als een van de beboete bedrijven ,,het voormalige HME Nederland uit Drunen, dat tegenwoordig Boliden heet''. Het voormalige HME Nederland is gevestigd in Waalwijk. Boliden verkocht dit bedrijf vorig jaar, tegelijk met de Boliden-fabriek in Drunen, aan branchegenoot Outokumpu.