Boekenverkoop

In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: boekenverkoop.

SJOERD JANSEN (18), spijkerpak en roodwitte gympies, haalt zijn pas door het pinapparaat. Voor hem liggen negen dikke boeken op een stapel. Hij kijkt gespannen naar het apparaat en zegt ``shit'' als het saldo ontoereikend blijkt. ``Ik heb gisteren geld overgeboekt van mijn spaarrekening naar mijn gewone rekening, maar het is er nog niet'', vertelt de eerstejaarsstudent rechten het meisje achter de balie. ``We leggen ze wel apart'', zegt ze.

In de dr. Beel-zaal op de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen liggen de titels twee meter hoog opgestapeld. De boekenverkoop is weer begonnen. Aan de wanden en voor de ramen posters met steeds dezelfde tekst: `Kies voor de Kluwer Collegebundel!'. Mentrix en tweedejaarsstudent Esther Munsters (19) weet wel beter: ``Als je niet steeds met bakstenen wilt sjouwen, kun je beter de Vermande's nemen. Dat zijn drie aparte delen.''

De studievereniging van rechten werkt samen met de boekhandel en daarom zit op alle boeken 10 procent korting. Munsters vindt ze toch duur. ``Ik schrok daar vorig jaar wel van.'' Maar er zijn weinig klachten. In de meeste gevallen betalen pa en ma. ``Ik ga ze wel weer een keer verkopen'', zegt eerstejaarsstudent Ronald Güth (32), die wèl zelf opdraait voor de kosten. Munsters schudt haar hoofd. ``Aan de bundels met wetteksten heb je volgend jaar niets meer. Elke jaar komt er een nieuwe druk.'' ``Tja, wetboeken ga je ook niet kopiëren'', zegt Güth. ``Dat zijn zóveel blaadjes.'' Munsters: ``Bovendien heb je ze vaak nodig bij tentamens. Losse velletjes mag je niet meenemen.''

Marieke Goorhuis Oude Sandrink (18) rekent af: 270 euro en 88 cent. Ze wurmt haar boeken in een rugzak. Als laatste de wettenbundel. Toch een Kluwer. ``Elke honderdste koper krijgt de Kluwer gratis'', zegt ze zacht. ``En je hoopt toch dat je daar bij zit.''

    • Martine Zuidweg